• 09.
  • мај
  • 2018.

Манифестација ’’Европско село’’

  • Зрењанин

У Зрењанину је 10. маја 2018. године, на Тргу слободе, одржана манифестација ’’Европско село’’.


Заменица амбасадора ЕУ Делегације у Србији Матеја Норчич Штамцар отворила је јединствену манифестацију која је седми пут окупила ученике зрењанинских основних школа и представила државе чланице Европске уније, њихове културе, обичаје, традицију, занимљивости. Норчић Штамцар је изразила наду да ће и Србија постати чланица Европске уније за неколико година и казала да су манифестације попут ове веома значајне. “На младима свет остаје и њих је потребно подржавати, едуковати у томе да знају ком окружењу се њихова држава приближава и које вредности to окружење има, тако да је to свакако нешто чиме се Зрењанин може поносити и на чему му можемо честитати” истакла је госпођа Норчич Штамцар.


Домаћини манифестације били су градоначелник Чедомир Јањић и његови сарадници, који су угостили Ратка Влајкова, амбасадора Републике Бугарске, која ове године председава Европском унијом, Андерса Кристијана Хоугарда, амбасадора Краљевине Данске, Ању Ровић, државну секретарку Министарства за европске интеграције, Небојшу Војновића, подсекретара Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Видосаву Ендерић, директорку Фонда „Европски послови “ АП Војводине.


Директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине, обратила се свим присутним и истакла да Фонд већ четврту годину подржава ову манифестацију, ценећи значај младих, будућност коју они представљају и европских вредности. Подсетила је, да Фонд већ другу годину, држи предавања у основним школама на тему „Историја и настанак Европске уније“, са сврхом упознавања младих са европским вредностима. У 2018. години, кроз ова предавања, представници Фонда су едуковали 744 ученика и посетили су 24 основне школе. Као знак пажње, приликом посете штандова, директорка Фонда, Видосава Ендерић, уручила је школама симболичане поклоне.
Свака школа учесница из општине Зрењанин, представљала је једну земљу чланицу Европске уније и декорисала своје кућице у складу са земљом коју је представљала. Ученици су били изузетно креативни и на овај начин су се, кроз вишемесечне припреме, упознали са земљом коју су представљали. Школе су такође припремиле и наступе, који су били представљени на централној бини, кроз игре и песме, специфичне за те земље.

Најава догађаја

Најновије Вести