• 06.
  • сеп
  • 2023.

Одржан тренинг за здравствене раднике у Винковцима у Хрватској у оквиру пројекта MOS-Cross 3

  • Винковци

У оквиру пројекта MOS-Cross 3, у периоду од 6 до 7. септембра 2023. године, у Винковцима у Хрватској,  одржан је тренинг за здравствене раднике. 

Тренингу је присуствовало 20 здравствених раднике из Винковаца, као и чланови пројектних тимова из Завода за јавно здравље из Сомбора, Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније и Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Током првог дана, полазницима је представљен пројекат MOS-Cross 3. Током представљања, било је речи о врстама комараца, протоколима контроле, третманима и надзорима, дијагнозама и болестима које комарци преносе, као и методама узорковања. На крају првог дана, полазници су имали практичну вежбу на терену која је подразумевала узорковање комараца и постављање клопки. Током другог дана, полазници су се упознали са Протоколом за здравствене раднике у случају појаве епидемије узроковане болестима које преносе комарци и начинима на које комарци преносе болести, а наставком предавања, почазници су се информисали о дијагнози и лечењу болести које преносе комарци. На крају другог дана, полазници су прегледали узорке ухваћених комараца и радили су детерминацију врста као део практичне вежбе. 

Предавачи су били: проф. биологије и хемије Магдалена Сикора која је представила пројекат и одржала предавање на тему Прекогранична сарадња здравствених институција из Хрватске и Србије у спречавању заразних болести које преносе комарци, прим. мр сци. мед. др Драгослава Чубрило, спец.хигијене, која је говорила на тему Врсте комараца значајне за здравство и методе узорковања, др Татјана Медић, епидемиолог, која је говорила на тему Дијагноза и лечење болести које преносе комарци: Грозница Западног Нила и Зика грозница, Иван Михић, маг.биол. и Иван Куртек, маг.биол., са темом Стручни надзор, контрола и третмани комараца, затим Иван Куртек, маг.биол., са темом Како комарци преносе болести, др Јелена Зелић, спец.хигијене, са темом Представљања Протокола за здравствене раднике у случају појаве епидемије узроковане болестима које преносе комарци и др Татјана Медић, епидемиолог, са темом Дијагноза и лечење болести које преносе комарци 2  - Маларија и Чикунгуња.
 

Најава догађаја

Најновије Вести