• 07.
  • авг
  • 2023.

Одржана Затварајућа конференција и теренска посета билбордима у оквиру пројекта MOS-Cross2

У оквиру пројекта MOS-Cross2 07.08.2023. године, у Сомбору одржана је Затварајућа конференција пројекта у Сали скупштине града Сомбора. Скуп је отворила заменица градоначелника града Сомбора, Љиљана Тица и поздравила све присутне. Директорка Завода за јавно здравље Сомбор, др Драгослава Чубрило, укратко је представила пројекат. Директор Института за јавно здравље Војводине, проф. др Вламидир Петровић, такође је поздравио присутне и истакао значај пројекта посебно у два поља: успостављање система раног упозоравања на присуство претњи које могу да узрокују векторске болести, посебно ако је вектор комарац, те едукација становништва и локалних самоуправа. 
Магдалена Сикора, професорица биологије и хемије, је испред водећег партнера, Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, поздравила присутне и представила активности и главне резултате пројекта, као и значај саме прекограничне сарадње између Републике Хрватске и Републике Србије, будући да комарци не познају границе. 
Директор Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније др Мато Матијевић, истакао је значај контроле и сузбијања комараца заједничким деловањем у прекограничној области.
Проф. др Сања Бијеловић из Института за јавно здравље Војводине представила је резултате пројекта, набављену опрему која се користи за мониторинг и сузбијање комараца. Професорица је истакла да је овим пројектом дошло до унапређења професионалних капацитета институција, преношења и подизања нивоа знања како међу запосленима, тако и међу становништвом. 
Као главни резултат пројекта, представљени су Билборди за убијање комараца који су иновација у региону, а постављено их је укупно 50, 10 у Осијечко-барањској жупанији, 10 у Пожешко-славонској жупанији, укупно 20 у Хрватској, 10 у Западно-бачком округу и 20 у Јужнобачком округу, укупно 30 у Србији.
Др Јелена Зелић је испред Завода за јавно здравље из Сомбора присутнима представила узорковање комараца, детерминацију врста и одређивање потенцијалних вируса, који су током пројекта рађени.  
Чланови пројектног тима су 08.08.2023. године заједно са Заводом за јавно здравље Сомбор, Институтом за јавно здравље Војводине и Заводом за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније посетили светлеће инфо-паное (билборде) који привлаче и убијају комарце. Чланови пројектног тима Завода из Сомбора су представили конструкцију и дизајн паноа за сузбијање комараца постављених на подручју Западно-бачког округа.  Панои су отворени и детаљно је објашњен принцип рада свих делова. 
 

Најава догађаја

Најновије Вести