• 24.
  • окт
  • 2022.

Одржан 18. Самит Европе у Салцбургу

  • Салцбург

Овогодишњи 18. Самит Европе у организацији Института европских регија одржао се у Салцбургу од 23. до 25. октобра  под називом „Визије за Европу - очекивања и реалност”. Догађај је окупио више од 50 стручњака из области политике, дипломатије, бизниса  и науке, који су заједно дискутовали о актуелним европским темама: Европска година младих – Млади Европљани разговарају о својој будућности; Ново проширење: Украјина, Молдавија, Грузија; Хоће ли ЕУ преживети своје кризе?; Сировине и енергија – више аутономије за Европу Индустрија 4.0 и дигитализација; Улагање у регионе Западног Балкана, Да ли је „регионално“ ново „органско“?

Председник Института европских региона (ИРЕ) Франц Шаусбергер отворио је тродневни самит подељен у седам панел дискусија, самит је окупио учеснике из области политике, дипломатије, привреде, науке и културе из 17 европских земаља. У оквиру трећег панела под називом „Улагање у регионе Западног Балкана“, истакнуто учешће имао је и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александар Симурдић.
Представници бизниса и политике из региона Западног Балкана учествовали су на панел дискусији пружајући увид у могућности и прилике које овај европски регион нуди инвеститорима. Панел дискусија била је посвећена питањима инвестиционе климе на Западном Балкану, иновацијама,  и другим битним темама.


Поред директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине, учесници у панел дискусији били су и: Ментор Арифај, заменик министра за индустрију, предузећа и трговину, Косово; Кенан Дедић, технички директор HEEZ Алуминијум, Босна и Херцеговина; Мак Шаусбергер, генерални директор Елеватор Вентурес, Аустрија; Маркус Страсер-Стокл, власник и менаџер NetQM Tech компаније у Аустрији и Босни и Херцеговини; Јелена Тадић ЈПП Инвестмент доо, Србија.

Приликом посете Салцбургу, директор Симурдић састао се са Бојаном Маричик, замеником премијера Републике Северне Македоније. Тим поводом разговарали су о важности процеса европских интеграција као и о значају инклузивности самог процеса и могућностима заједничке сарадње у којој ће сви дати свој допринос. Локалне заједнице ће, према искуствима директора Симурдића, имати важну улогу и мораће да буду спремне за нове програме и подршку која ће долазити из ЕУ. Истакао је да подршку из ЕУ треба искористити на најбољи начин како би грађани осетили повољности преговора и чланства у Унији.

 

Најновије Вести