• 19.
  • окт
  • 2022.

Одржана интернационална конференција CORE days 2022

  • Дубровник

Интернационална конференција CORE days 2022 одржана је у Дубровнику у периоду од 16 до 18. октобра 2022 године. Подељена у девет панел дискусија, окупила је више од 40 говорника заједно са представницима НАЛЕД-а (Национална алијанса за локални економски развој), ГИЗ-а (Немачко друштво за међународну сарадњу) и БФЦ-а (Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE)).


Конференција CORE days 2022 одржала се уз подршку Немачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ, окупљајући представнике влада, институција задужених за унапређење услова пословања, лидере локалних самоуправа, привреде и цивилног сектора, дискутовало се о унапређењу сарадње и размени искустава на спровођењу економских реформи на националном и локалном нивоу. CORE days 2022 су промовисали културу дијалога у региону, подстичући размену паметних, практичних решења за боље пословно окружење, дигиталну трансформацију и зелену економију. Циљ догађаја је приближавање политика, најбоље праксе и инструмената које спроводи Европска унија у циљу подршке напретку и конкурентности земаља Западног Балкана, са посебним нагласком на локални ниво.


Интернационалну конференцију отворио је бивши председник Републике Хрватске Стјепан Месић, док су говорници Конфереције између осталих били и: Мато Франковић, градоначелник Дубровника, Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а, Франц Богович, посланик у Европском парламенту, Кристијан Хелбах, амбасадор Савезне Републике Немачке у Хрватској, Фатмир Битики, министар, потпредседник Владе задужен за економска питања, северна Македонија, Јована Маровић, потпредседница Владе задужена за процес приступања ЕУ, Црна Гора и Мајлинда Брегу, генерални секретар Саветa за регионалну сарадњу.


Који су све могући начини финансирања пројеката локалног развоја, како доћи до средстава за зелену агенду и дигиталну трансформацију, као и на које изворе се примарно ослонити – биле су теме панела који је одржан другог дана конференције CORE days 2022 у Дубровнику.
На панелу „Иновативно финансирање локалног развоја у Земљама Западног Балкана 6 (WB6)” који је модерирала Сенида Меси, експерт Европске комисије за одрживо финансирање, говорили су  Гилес Кител испред пројекта DG REDIO Европске комисије,  Фокион Заимис, заменик гувернера региона Западна Грчка, Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане и Александар Симурдић, директор фонда „Европски послови“ АП Војводине.


Директор Симурдић је том приликом истакао да је Војводина успешна прича за ЕУ пројекте, те да увек постоји могућност за даљи напредак и развој.


„Приметили смо да постоји велика разлика у расподели средстава јер већина средстава иде у Нови Сад, па смо урадили анализу и тражили начин да тај процес учинимо ефикаснијим. Схватили смо да морамо радити на јачању институционалних капацитета и на мотивисању људи да остану у својим заједницама. Ресурси којима располажемо нису велики, али су значајни“ – објаснио је Симурдић.

 

Најава догађаја

Најновије Вести