• 07.
  • јул
  • 2022.

Одржан шести тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта Мос-Крос2

  • Осјек

У оквиру пројекта Мос-Крос2, 07-08.07.2022.године одржан је шести, завршни дводневни тренинг за здравствене раднике у Парку природе Копачки Рит и Белом Манастиру, у Хрватској. У оквиру трeнинга су здравствени радници проширили своја знања о комарцима као векторима заразних болести и њиховој дијагностици. Предавач на тренингу је био реномирани професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, Александар Поткоњак.
Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника, из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине, по 10 из сваке институције, као и чланови пројектних тимова.
Током првог дана полазници су научили више о заразним болестима које преносе комарци, надзору маларије, чикунгуње, као и индентификацију комараца као вектора болести које преносе.
У оквиру другог дана полазници су научили више о инвазивним врстама, Денга грозници и вирусу Западног Нила, о прегледу, њиховој лабораторијској дијагностици као и индентификацији комараца као вектора болести које преносе.
На крају тренинга изнешена су закључна разматрања и специфичности лабораторијске дијагностике заразних болести које се преносе комарцима

 

Најава догађаја

Најновије Вести