• 31.
  • авг
  • 2021.

Почиње осми циклус програма "Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове"

  • Нови Сад

НОВИ САД – У Покрајинској влади данас је најављено отварање VIII циклуса Специјалистичког програма "Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове" који Фонд "Европски послови" реализује са Покрајинском владом од 2014.
Програмом ће бити обухваћене јавне набавке, управљачке одговорности, развој капацитета у градовима и општинама за ефикасније коришћење расположивих финансијских извора из европских фондова.
Директор Фонда „Европски послови” Александар Симурдић, овом приликом, навео је да поменути Фонд реализује овај програм у сарадњи с Покрајинском владом дуги низ година, са акцентом на јединице локалне самоуправе.
„Програм који започињемо наредне недеље окупаља свих 45 јединица локалне самоуправе у АП Војводини, и представља свеобухватно јачање кадровских, институционалних и административних капацитета. Желимо да дамо снажан импулс економском и регионалном развоју”, оценио је Симурдић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је Војводина показала добре резултате у прошлом периоду у привлачењу средстава из европских фондова. Према његовим речима у наредном периоду од 2021-2027. мора да се покаже још значајнија спремност кроз ангажованост на локалном нивоу.
"Моји сарадници из Фонда „Европски послови“, са људима из Наледа, из Швајцарског државног секретаријата за економске послове, са којим смо потписали споразум о сарадњи, из Шведске развојне агенције, као и представници локалних самоуправа сагласни су да је циљ подизање капацитета локалних самоуправа, посебно оних мање развијених", рекао је Мировић.
„Налед је спремно прихватио да буде део овог програма, јер је то наш стратешки циљ. Желимо да ојачамо капацитете јавне управе, како би била ефикасан сервис грађанима и привреди”, казала је извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић.
Конференцији су присуствовли и покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, представници градова и локалних самоуправа у АП Војводини.
 

Најава догађаја

Најновије Вести