• 09.
  • јун
  • 2021.

Јачање капацитета на локалу за спровођење еколошких пројеката

  • Београд

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић потписали су данас Протокол о сарадњи, у циљу унапређења сарадње на јачању капацитета локалних самоуправа и заједничке подршке како би ефикасније користиле могућности европских претприступних фондова за еколошке пројекте.

Србији у процесу европских интеграција предстоје бројне обавезе у области заштите животне средине, како у оквиру Поглавља 27, које се односи на животну средину и климатске промене, тако и у имплементацији Зелене агенде за Западни Балкан.

Вујовић је оценила да је ово партнерство важно, јер заједничким снагама можемо брже да остварујемо циљеве дефинисане Зеленом агендом, кроз јачање међуинституционалне сарадње и подршке локалним самоуправама у Војводини.

Наша заједничка мисија је да им приближимо могућности које нуде европски фондови и да створимо услове да кандидују пројекте како би се на тај начин подстакла значајна улагања у сектор заштите животне средине,  рекла је Вујовић.

Такође, како је додала, важно је што ће Фонд мапирати стање у области заштите животне средине у локалним самоуправама у Војводини, што ће омогућити да се боље сагледају еколошки проблеми у том делу земље.

Симурдић је истакао да је Протокол изузетно значајан са аспекта исказивања спремности и одлучности државе да, са партнерима са свих нивоа, имплементира најбоља и одржива решења за највеће изазове данашњице, а тичу се животне средине.

Имплементацијом Протокола о сарадњи пружићемо заједнички допринос поспешивању локалног и регионалног развоја, кроз системску подршку локалним самоуправама у изради локалних акционих планова за заштиту и унапређење животне средине. Циљ је плански допринос свеобухватнијем коришћењу средстава из Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, Зелене агенде, као и других билетералних и међународних извора, навео је Симурдић.

Преузето са сајта Владе Републике Србије

Најава догађаја

Најновије Вести