• 26.
  • апр
  • 2021.

Србија кроз ИПА програм од ЕУ 86,06 милиона евра

  • Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици потписали су данас, у присуству председника Александра Вучића, Финансијски споразум за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину.

Други део ИПА програма износи 122,37 милиона евра за који је ЕУ издвојила 86,06 милиона евра бесповратних средстава док ће остатак, односно 36,31 милион евра бити обезбеђен као национално су-финансирање.

Новац који је данашњим потписивањем обезбеђен опредељен је за подршку секторима заштите животне средине, енергетике, унапређења конкурентности, приступачности јавних објекта, али и за подршку ЕУ за спровођење реформских активности у процесу европских интеграција и рефундацију буџетских трошкова учешћа у програмима ЕУ попут програма Косме, Хоризонт 2020.

Опредељени новац је подељен у три велике целине, од којих је једна демократија и управљање, што укључује Инструмент за европске интеграције и подршку учешћу Србије у програмима ЕУ, као што су Ерасмус + програм за образовање, Хоризонт 2020 намењен истраживању и иновацијама и „Косме” за предузетништво, преноси Тањуг.
Укупна вредност овог блока програма је 14,5 милиона евра.

У оквиру блока о заштити животне средине, мерама везаним за климатске промене и енергији, постоје две компоненте, а прва је велики програм од 45,55 милиона евра за сектор заштите животне средине.

Тиме ће се обезбедити изградња капацитета за институције укључене у управљање пројектима намењеним заштити животне средине и омогућити регионални мониторинг водних подручја Дунава, Саве и Мораве, као и боље праћење квалитета ваздуха у целој Србији.

Изградиће се постројења за пречишћавање отпадних вода за градове Лозница, Чачак и Сокобања, а као део подршке, планирана је и подршка националним институцијама које ће оперативно управљати новосадским регионалним системом управљања отпадом.

Велики део средстава посвећен је спровођењу иницијалних акција планираних у контексту Зелене агенде.

Други део овог блока је подршка Регионалном програму за енергетску ефикасност који је посебно намењен за финансирање пројеката у Србији, у вредности од девет милиона евра.

Велики блок програма од 17 милиона евра посвећен је сектору конкурентности, у оквиру ЕУ плана за економски опоравак од последица изазваних Ковидом-19.

Очекује се да ће ова подршка омогућити унапређење економског раста у циљаним општинама, као и побољшање социјалне инфраструктуре и социјалне кохезије, те надоградњу туристичких/културних објеката и унапређење вештина и способности заинтересованих страна као део примене Стратегије развоја туризма Србије.

За реализацију ИПА програм за 2020. годину Европска унија је укупно определила 156,26 милиона евра бесповратних средстава и то из два дела.

Вредност првог дела ИПА програма износи 72,45 евра од чега 70,20 милиона евра представља допринос ЕУ док национално су-финансирање износи 2,25 милиона евра.

За први део ИПА програма за 2020 годину Финансијски споразум је потписан 29. маја 2020. године.

Извор: преузето са сајта http://www.politika.rs/scc/clanak/477609/Srbiji-kroz-IPA-program-od-EU-86-06-miliona-evra

 

Најава догађаја

Најновије Вести