• 18.
  • окт
  • 2020.

Други инострани гост предавач на Специјалистичком програму

  • Нови Сад

У суботу, 17.10.2020. године, одржано је предавање другог иностраног госта предавача на Специјалистичком програму „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“. Јелена Видовић, пројектни менаџер у Регионалној развојној агенцији Горењска – чије је седиште у Крању, Република Словенија – представила је полазницима пословање агенције као и успешно реализоване ЕУ пројекте.

Агенција је основана 1995. године и има преко 200 реализованих европских пројеката. Пројекте које је гостујући инострани предавач представила били су на тему културе, туризма, спорта, привреде, енергетске ефикасности, дигитализације, мобилности и др.
Република Словенија, као чланица ЕУ, има много већи број доступних фондова и ЕУ програма у односу на све земље које су у претприступном процесу. Такође доступни су им и прекогранични ИПА програми, који су полазницима Програма познати с обзиром да су се у 3. модулу упознали и са доступним ИПА програмима Републици Србији. Да би пројекат могао да се напише, Видовић је напоменула да тема мора да буде прихватљива у самом позиву одређеног ЕУ програма на који желимо да аплицирамо. Оно што је актулено и што се очекује у новој буџетској перспективи 2021. – 2027.  јесу између осталог, пројекти на тему дигтализација, паметних специјализација и мобилности. Предавање је било интерактивно, иако се одржавало преко Zoom апликације, јер су полазници постављали бројна питања. Такође, полазници су изразили велико задовољство и захвалност предавачу на квалитетном предавању, корисним смерницама и саветима, као и одговорима на питања.

Фонд „Европски послови“ АП Војводине наставља одличну сарадњу са Развојном агенцијом Горењске, са којом има потписан споразум о сарадњи, у нади да ће се наредно предавање реализовати уживо.

 

Најава догађаја

Најновије Вести