• 09.
  • окт
  • 2020.

Друга теренска посета у оквиру 7. циклуса Специјалистичког програма преко Zoom апликације

  • Нови Сад

У складу са тренутном ситуацијом, а у вези са вирусом Covid 19, друга теренска посета реализована је преко Zoom апликације у суботу 10. октобра 2020. године. Миленко Малешев, шеф Канцеларије за локално економски развој из Новог Сада, представио је  полазницима 7. циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“ успешно реализован и награђиван ЕУ пројекат под називом „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“. Пројекат је освојио награду у Братислави за најбољу идеју у области промоције предузетништва (Европска награда за промоцију предузетништва ЕЕПА). Господин Малешев детаљно је представио пројектне партнере, идеју пројекта, као и активности које су се реализовале у пројекту. Фрушкогорски липов мед је јединствен производ не само у нашој земљи, већ и у свету, а као доказ за то су бројна истраживања, елаборати и докази о јединствености овог меда. Фрушкогорски липов мед је једини у нашој земљи који је сертификацију завршио до краја и добио маркицу која гарантује за садржај у тегли и купац је у потпуности заштићен. Кроз пројекат, један од партнера, Удружење пчелара „Јован Живановић“, је између осталог набавио и потребну опрему, како би могли да врше испитивања. Фрушкогорски липов мед са географским пореклом, по количини поленових зрнаца липе у нектару далеко превазилази све врсте липовог меда у Европи. Оно што је најтеже за остварити, овај пројекат је успео, а тo је да се докаже конкурентност.

Други пример успешно реализованог пројекта био је пројекат „Danube Stream for Green Dream“ који је имао за циљ развијање еко туризма у Сремским Карловцима. Намера је била да се искористе многобројни природни ресурси Карловаца, како за групне туристичке посете, тако и за појединачне. Пројекатне активности спроводиле су се, између осталог, и у Еколошком центру “Радуловачки“ у Сремским Карловцима чији је оснивач Покрет горана Војводине – водећи партнер на пројекту. Центар се бави едукацијом грађана свих узраста, из различитих области, са посебним акцентом на теме заштите животне средине. Сачињен је од два објекта, старе зграде из 18. века реконструисане 2008. године и нове Одрживе зграде Еколошког центра “Радуловачки” изграђене 2012. године. Објекат има укупан капацитет од 47 кревета. Садржи две велике конференцијске сале са кухињама, терасу, пространо двориште, бину на отвореном и могућност изнамљивања бицикала, кануа и катамарана. Објекат је енергетски ефикасан, с обзиром да поседује соларне панеле и систем за коришћење геотермије и поштује принципе одрживог развоја и еко-туризма. Једна од активности из пројекта која је имплементирана у центру била је летња позорница и конференцијска сала.

Пројекат је обухватио и обнову Планинарског дома ''Стражилово''. Активности дома су едукативног, спортско-рекреативног и туристичког карактера. У последњој деценији објекат је угостио велики број ђака, студената, научних радника, спортиста, рекративаца и запослених на бројним семинарима, едукацијама, школама у природи, мотивационим и тим-билдинг викендима.  Изван објекта су смештени терени за мали фудбал, бадминтон и одбојку, вештачка стена, ботаничка башта (арборетум дрвећа и жбуња Фрушке горе), отворени амфитеатар (шумски биоскоп). У оквиру дома, инсталиран је пречистач отпадних вода, први на територији Националног парка Фрушка гора. За загревање потрошне воде користе се соларни панели, а реконструисан објекат – који је пожар уништио 2011. године – је у складу са свим нормама одрживе градње.

Захваљујући пројекту, мапирано је и 10 км стазе за пешачење и вожњу бициклом на Фрушкој гори и Ковиљско- петроварадинском риту.
Пројекат је финансиран из ИПА средстава и Аустријске развојне агенције.

Све информације о посети Планинарског дома, сви заинтересовани могу да добију на њиховом званичном сајту, док Липов мед, из горепоменутог пројекта, може да се купи на Рибљој пијаци у Новом Саду.

 

Најава догађаја

Најновије Вести