• 12.
  • мај
  • 2019.

Манифестација Европско село

  • Зрењанин

И ове године је поводом Дана Европе, 10. маја, осми пут по реду, на централном тргу у Зрењанину, одржана манифестација “Европско село”. Овом догађају, јединственом у Србији, који је окупио ђаке и наставнике 28 школа са територије општине Зрењанин, присуствовао је велики број учесника, званичника и посетилаца. Циљ манифестације јесте боље упознавање земаља чланица Европске уније, њихових специфичности, традиције и културе њихових народа, уз мото ЕУ - уједињени у различитости.


Домаћин манифестације, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић угостио је овим поводом у Градској кући и директорку фонда „Европски послови” АП Војводине Видосаву Ендерић, те амбасадоре Краљевине Данске Андреса Хоугора, Републике Кипар Константиноса Елиадеса, представника Делегације ЕУ у Србији и шефа операција Ингве Енгстрома, првог саветника амбасаде Републике Мађарске Тамаша Бакоа, првог конзула амбасаде Републике Хрватске - конзулата у Суботици Михаела Томшића, референта за јавну дипломатију и културу амбасаде Републике Пољске Јоанеа Будишина, док је церемонији отварања “Европског села” присуствовала Ксенија Миленковић, помоћница министарке за европске интеграције у Влади Републике Србије.


Видосава Ендерић, директорка фонда ”Европски послови” АП Војводине истакла је да је Фонд већ пету годину заредом учесник манифестације “Европско село” чији је главни циљ да промовише европске вредности и да се међу младима истакне значај приближавања ЕУ и представе различитости држава и народа како би се код деце развила толеранција и поштовање различитости, али и како би им се приближио и главни мото Европске уније, а то је управо уједињени у различитости.


- У овој манифестацији Фонд учествује и кроз едукативне активности, одржали смо у свих двадесет осам школа, учесника манифестације, предавања на тему Европске уније, историје и настанка ЕУ, њених држава чланица, вредности и циљева, као и у самом европском путу Републике Србије. Истакла бих и да смо заједно са ЕУ Инфо кутком организовали и квиз у коме су деца учествовала и показала завидна знања, а ми смо припремили поклоне, као и претходних година, за све школе учеснике манифестације, и могу рећи да се надам и да ми је жеља да манифестација настави да живи и да је Град Зрењанин град за пример. Жеља нам је и да заједничким снагама проширимо ову активност и да истакнемо и промовишемо знање и креативност деце и њихових наставника - рекла је Ендерић.


Фонд „Европски послови“ АП Војводине већ пету годину активно учествује у реализацији „Европског села“, пре свега кроз едукацију основаца о настанку и историји Европске уније, њеним институцијама, вредностима и циљевима, државама чланицама, као и европском путу Републике Србије. Представници Фонда обишли су 28 школе са територије општине Зрењанин, које су на овој манифестацији представљале по једну државу чланицу ЕУ, и наша предавања је ове године одслушало око 800 ђака ових школа, заједно са својим наставницима. Фонд се и овог пута побринуо да обезбеди симболичне поклоне за све школе учеснице манифестације.

Најава догађаја

Најновије Вести