OPEN DAYS 2014

Војводина на „OPEN DAYS 2014“

Овогодишња 12. по реду манифестација „Отворени дани 2014“ („Open Days 2014“), одржана у периоду од 6-9. октобра 2014. године у Бриселу, одвијала се под слоганом „Растемо заједно – паметно улагање у људе“ („Growing together – Smart investment for people“) , окупивши преко 5,800 учесника.

 У оквиру поменуте манифестације, традиционални "Војвођански дан" је обележен 6. октобра 2014, у “Press Club Brussels Europe”, отварањем изложбе слика Милана Коњовића "Предели и људи Војводине" и изложбе публикација које представлјају културно наслеђе Аутономне покрајине Војводине, као и наступом реномираног џез квартета Александра Дујина, у организацији Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, Покрајинског секретаријата за културу и јавно инфромисање, Галерије „Милан Коњовић“ и Завода за културу Војводине. На скупу су се присутнима, поред председника Покрајинске владе др Бојана Пајтића и покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислава Бугарског, обратили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и Мирјам Феран (Myriam Ferran), шефица јединице за Србију у Генералном директорату за проширење Европске комисије.

 Наредног дана, 7.10.2014. године, одржана је радионица „Међурегионална сарадња везана за одржив и паметан развој у циљу привреде која се базира на добробиту: у сусрет EXPO 2015“ („Interregional cooperation on sustainable and smart development for the economy based on well-being: towards EXPO 2015“), у организацији конзорцијума „Мотори за развој“, где су поред АП Војводине, партнерске регије биле: Баден-Виртемберг (Немачка), Ломбардија и Емилија-Ромања (Италија), Каталонија (Шпанија), Рон-Алпи (Француска), Фландрија (Белгија) и Малополска (Пољска). Испред АП Војводине, присутнима се обратио покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.

Поред тога, делегација АП Војводине је имала бројне састанке са званичницима европских институција, региона и градова, међу које спадају европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан (Johannes Hahn), шеф делегације Европског парламента за односе са Западним Балканом Едуард Кукан, председник Парламента немачке савезне државе Хесен Норберт Картман (Norbert Kartmann), председник Регионалног савета Рон-Алпи Жан Жак Кеиран (Jean-Jack Queyranne), потпредседник Регионалног савета Рон-Алпи Бернард Сулаж (Bernard Soulage), председник словачке регије Прешов Петер Худик, жупан Истре Валтер Флего, министар за пољопривреду регије Ломбардија Ђани Фава (Gianni Fava), као и преставници Осјечко-барањске жупаније и Града Ријеке. Поред тога, настојећи да своја европска искуства и везе стави на располагање свима у Србији који су за to заинтересовани, преставници АП Војводине сусрели су и са представницима Шумадијског региона, Поморавља и града Крагујевца.

 

 
 

 

 

Додатне информације:

OPEN DAYS 2014 – Извештај – преузми ПДФ

OPEN DAYS – Извештај о локалним догађајима 2014 - преузми ПДФ