• 30.
  • мар
  • 2022.

Састанак са представницима Доње Аустрије

  • Брисел

Канцеларија АП Војводине у Бриселу је дана 29.03.2022. године била домаћин представницима аустријске регије Доња Аустрија на челу са директором бриселског представништва ове регије, господином Виктором Воганом (Victor Vaugoin).


Састанак је био прилика за наставак добре сарадње АП Војводине и Доње Аустрије на различитим нивоима, те су шефови два представништва упознали један другог са актуелним дешавањима у обе регије, као и планираним активностима за наредни период.  Истакнута је одлична досадашња сарадња у оквиру Радне заједнице подунавских региона, те изражена нада да ће у наредном периоду бити више могућности за организацију различитих догађаја који, због глобалне пандемије и ограничавајућих мера, нису могли да се одрже. Размотрене су и теме које су постављене као приоритети АП Војводине током председавања Радном заједницом подунавских региона, а то су култура, дигитализација и транспорт.  


Представници Доње Аустрије су се посебно интересовали за активности града Новог Сада као Европске престонице културе за 2022. годину, те им је представљена програмска књига, кратак промотивни видео материјал, као и досадашња остварења везана за овај пројекат. Господин Воган је најавио одржавање, већ традиционалне, конференције Европски форум Вахау 2022 која ће се одржати крајем јуна у Доњој Аустрији, те изразио наду да ће представници АП Војводине и ове године имати активно учешће. Такође, истакао је и њихов активан рад на политикама Европске уније везаним за развој руралних подручја.


На крају састанка, саговорници су изразили спремност за активнију сарадњу два представништва у Бриселу, као и интензивнију размену одговарајућих информација у циљу ближег повезивања релевантних субјеката из АП Вoјводине и Доње Аустрије.