• 19.
  • сеп
  • 2021.

Канцеларијa АПВ у Бриселу на Округлом столу о белгијско – српским привредним односима

  • Брисел

Поводом посете министра спољних послова Републике Србије господина Николе Селаковића Краљевини Белгији, у Бриселу је дана 16.09.2021. године организован Округли сто на којем су учесници имали прилику да разговарају о досадашњим резултатима пословања, као и перспективама белгијско – српских привредних односа. На скупу су учествовали представници белгијских компанија које већ успешно послују у Републици Србији, односно које имају озбиљне намере да започну своје пословање и инвестирају у отварање нових производних капацитета у нашој земљи.
Поред представника белгијских компанија, на скупу су учествовали и представници неколико регионалних развојних агенција као што су Фламанска инвестиционо извозна агенција (Flanders Investment and Trade), Валонска развојна агенција (AWEX), односно највећег удружења предузетника Фландрије (UNIZO) са којима Канцеларија АПВ у Бриселу има вишегодишњу успешну сарадњу и комуникацију.
На отварању догађаја, министар Селаковић је упознао представнике белгијске привреде са актуелним економским показатељима, инфраструктурним пројектима који су урађени, односно чији се завршетак очекује у наредном временском периоду и који ће значајно утицати на повећање конкурентности српске привреде и субјеката који послују на територији Републике Србије, односно АПВ. Наглашени су и значај дуалног oбразовања које ће бити уведено на универзитете, као и подстицајних мера које се примењују на различитим нивоима власти, те предности услед чињенице да Србија има потписан Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом.
Након округлог стола, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Белгији,  уприличен је и састанак министра Селаковића са представницима белгијске компаније која активно разматра могућност отварања производног погона на територији АП Војводине. Састанку је присуствовао и шеф Канцеларије АПВ у Бриселу Срђан Мачкић будући да је Канцеларија АПВ са овом компанијом успоставила контакт још током 2019. године, те посредовала у њеном повезивању са Развојном агенцијом Војводине. У сарадњи са Развојном агенцијом Војводине, представници ове белгијске компаније су почетком 2020. године посетили неколико локација на територији АП Војводине али су даље активности у том моменту биле прекинуте услед  избијања пандемије корона вируса. На састанку је потврђена спремност белгијског партнера за наставак сарадње са одговарајућим институцијама из Републике Србије, те се очекује даљи рад на припреми и реализацији овог пројекта.