• 09.
  • окт
  • 2018.

Одржана сесија „Одговор на изазове 21. века иновативним мерама“ у оквиру Европске недеље региона и градова

  • Брисел

У Бриселу је у оквиру Европске недеље региона и градова одржана радионица „Одговор на изазове 21. века иновативним мерама“, у чијој је у организацији учествовала Канцеларија АПВ у Бриселу и где је представљен новосадски  Биосенс институт.
У првом делу радионице, учеснике су поздравили Фабио Урбинати (Савет регије Марке, Италија), Роберто Циамбети (Савет регије Венето, Италија), Петер Каизер (гувернер регије Корушка, Аустрија), Рафаеле Катанео (министар за животну средину и климатске промене регије Ломбардија, Италија), Роберти Пиерпаоло (Регија Фриули Венеција, Италија), Роберто Виола (Европска комисија, генерални директорат за комуникацију, мреже, садржај и технологију) и Христос Папоус (градоначелник општине Фили, Грчка). 
Након поздравних говора, уследила је панел дискусија о изазовима 21. векa са којима се Европа сусреће, као и одговорима кроз иновативне мере. Карло Полидори је учесницима представио пројекат СКРИН- синергију циркуларне економије у европским регијама. У овом пројекту, који је започео у новембру 2016, учествујe 17 европских регија. Како је Полидори истакао, овај пројекат је пример како циркуларна економија подржава кохезиону политику. Након тога, проф. Сузане Елсен са Слободног универзитета у Болцану је публици представила социјалну пољопривреду. Реч је о принципу у којем се социјалне потребе стављају у контекст пољопривреде, тј. пружање приступа здравственим и социјалним услугама циљној групи кроз пољопривреду, са акцентом на планинска подручја и Алпе. Марек Свинарски из Гдањског водовода је презентовао иновације у управљању водама и отпадним водама применом принципа кружне економије. Са иновацијама из Пољске је публику упознао и Михал Королко из Кујавско-поморског региона са примерима употребе биотехнологије. Терје Стабаек из Нордланд регије из Норвешке је дао пример употребе принципа циркуларне економије у индустријским кластерима у Норвешкој, као земљи изван ЕУ.
Највеће интересовање публике је привукла презентација Биосенс института коју је одржала проф. Весна Црнојевић Бенгин. Јединствен мултидисциплинарни спој пољопривредне производње и употребе ИТ технологија је оно што Биосенс чини јединственим и у Европи, и поље где је Војводина лидер у европским оквирима. 
На сесији су присуствовали директорка Фонда „Европски послови“  АП Војводине Видосава Ендерић, Шеф канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић, шеф одсека за сарадњу са европским, међународним и регионалним институцијама Немања Давидовић и Ђорђе Цицовић, такође из Канцеларије АП Војводине у Бриселу.
 

Најновије Вести