• 27.
  • јун
  • 2018.

У Бриселу одржан састанак са Генералним секретаром Комитета регија

У седишту Комитета регија у Бриселу одржан је састанак представника АП Војводине у Бриселу са Јиржијем Бурианеком, генералним секретаром ове институције која окупља представнике регионалних и локалних власти у Европској унији. Република Србија, као земља кандидат која преговара о чланству, има статус посматрача, те је праћење рада Комитета омогућено представницима АП Војводине у Бриселу. 
Срђан Мачкић, шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу, упознао је генералног секретара са активностима које покрајинске институције свакодневно предизимају у циљу приближавања наше земље пуноправном чланству у Европској унији. Између осталог, обе стране су изразиле задовољство досадашњом сарадњом, а посебно активношћу АП Војводине у оквиру Заједничког консултативног одбора Комитета регија и Републике Србије, чији је домаћин био и Нови Сад у октобру 2017. године. 
Посебна пажња посвећена је подизању административних капацитета у Војводини, односно у 45 локалних самоуправа на територији Покрајине. Као један од најпозитивнијих примера истакнут је Специјалистички програм „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“ који спроводи Фонд „Европски послови“ АП Војводине у сарадњи са другим покрајинским институцијама и факултетима. Договорено је да се у наредном периоду размотре могућности како би Комитет регија могао да подржи овај драгоцен специјалистички програм како би се додатно унапредио квалитет обуке, односно олакшало финансирање овог програма. 
Једна од тема била је и даља интеграција АП Војводине у регионалним оквирима, кроз различите формалне и неформалне мреже, а све у циљу што бољег повезивања и припреме за учешће у будућим легислативним процедурама које су у надлежности Комитета регија. 
Уз поруке добре и још посвећеније сарадње у будућности, предвиђен је и сусрет на највишем нивоу између представника Покрајинске владе и Комитета регија до краја године у Бриселу. 

Најава догађаја

Најновије Вести