• 20.
  • јун
  • 2018.

Одржан други међународни састанак у оквиру пројекта POWER

У периоду од 20-21. јуна 2018. године, у Драчу, Албанија, одржан је састанак партнера на ЕУ пројекту POWER, у којем као чланови пројектног тима учествују Тијана Крстић Маравић, Јано Пушкар и Немања Давидовић из наше институције. Фонд "Европски послови" АП Војводине један је од партнера на пројекту под називом „Луке као покретачки механизми предузетништва“ - POWER који се суфинансира из средстава Европске уније у оквиру Интерег Адрион програма. Пројекат је почео са реализацијом 1. јануара 2018. године и трајаће до 31. децембра 2019. године, а има за циљ да анализира енергетске захтеве и потребе лука у региону који покрива АДРИОН програм и да помогне њиховом иновационом развоју. 
Поред Фонда, партнери на пројекту су: Научни развојни технолошки институт из Милана - Италија, ЦНА Равена из Равене - Италија, Ријечка развојна агенција Порин из Ријеке - Хрватска, Центар за економски, технолошки и околински развој Сарајево - БиХ, Град Драч - Албанија, Институт за развој и сарадњу из Тиране - Албанија, Центар за истраживање и развој Грчке из Солуна - Грчка, Привредна комора Треспотије из Игуменице - Грчка.
Током реализације пројекта радиће се на изради методологије за побољшање сарадње између предузећа и истраживачких институција убрзавајући на тај начин изградњу иновативних ланаца снадбевања; успостављању мреже иновационих центара; развоју заједничке стратегије за развој лука у иновацијским центрима која ће бити подржана ICT платформом. Први пројектни састанак одржан је у Равени, у Италији, у фебруару 2018. године, док је други међународни састанак одржан у Драчу, у Албанији, 20. и 21. јуна 2018. године. Састанак у Драчу окупио је све чланове пројектног тима како би се представиле анализе добијене од лука које имају за циљ да у оквиру пројекта POWER унапреде своје системе коришћења обновљивих извора енергије, а које истовремено представљају и пилот пројекат. Такође једна од тема састанка била је и да се представе главне пројектне активности и радни пакети који се односе на видљивост пројекта. Једна од улога Фонда „Европски послови“ АПВ у оквиру пројекта POWER јесте и та да осигура видљивост пројекта и то успостављањем документа који се односи на комуникацију (Communication plan) као и да осигура визуелни идентитет пројекта за све пројектне партнере. Колеге из Фонда, Јано Пушкар и Немања Давидовић одржали су презентације: Јано је са пројектним партнерима прешао кроз основна поглавља документа за видљивост пројекта и представио свим присутнима модел за визуелни идентитет пројекта, док је Немања изложио план развоја лука из Србије како би се у будућности наше луке развиле у центре за истраживање и стварање идеја и решења за бољу енергетску повезаност.
Остали партнери на пројекту су на састанку у Драчу представили активности које им предстоје док се следећи међународни састанак планира за децембар ове године, у Босни и Херцеговини.
 

Најава догађаја

Најновије Вести