• 06.
  • окт
  • 2006.

Регионализација један од предстојећих процеса

Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове и Синиша Лазић, секретар за привреду АП Војводине, су 5. октобра учествовали на конференцији «Кооперација и интернационализација: Инкомпатибилност, синергија, синтеза» која је одржана у италијанском граду Удине. На конференцији је потврђен значај процеса регионализације у оквиру Европске уније, јер је тај процес означен као један од основних развојних импулса у годинама које су поред нама.

У сусретима са италијанским представницима исказана је спремност за јачање економске сарадње Италије и Србије. Такође је потврђен долазак председника регије ФВГ Рикарда Илија (Риццардо Иллy) у Нови Сад, 27. новембра, на завршну конференцију пројекта «ИССЕР» (Иницијативе социо-економског развоја Војводине) у оквиру којег су током више од годину и по дана, италијански експерти држали семинаре по секретаријатима и развојним агенцијама Покрајине. Домаћин са наше стране ће бити мр Бојан Пајтић, председник Извршног већа АП Војводине. Током сусрета у новембру очекује се и одлазак већег броја италијанских привредника како би се испитале могућности за чвршће повезивање са  фирмама из Војводине и Србије. «На тај начин би се отвориле могућности за снажније присуство италијанског капитала у земљи, што би позивитно деловало и на повећање запослености и упошљавање наших ресурса» подвукао је Предраг Новиков.

У свом обраћању, Синиша Лазић је истакао велики значај програма кооперације и регионалне сарадње наше покрајине. «Ти процеси, од стратешког значаја за нашу земљу, поред учешћа у заједничким пројектима укључују и подршку успостављању привредних контаката», казао је Лазић.

Као резултат недавно потписаног споразума АП Војводине са италијанском покрајином Умбријом, у периоду од 7. до 10. новембра, код нас ће боравити представници 15 италијанских компанија. Разлог њиховог доласка је налажење пословних партнера у Војводини, као и подршка развоју кластера.

Најновије Вести