• 05.
  • сеп
  • 2007.

Путоказ ка придруживању Европској унији

Војводина битна карика

Семинар под називом „Процес придруживања Србије Европској унији" одржан је 5. септембра у малој сали Скупштине општине Панчево. О овој теми говорили су представници Канцеларије за европске послове Аутономне Покрајине Војводине из Новог Сада Игор Бајић, Андрија Алексић и Ненад Ђуретић. Предаваче и присутне најпре је поздравио председник општине Срђан Миковић, који је нагласио да је овај семинар организован у циљу побољшања квалитета живота наших суграђана, али и као путоказ ка европској интеграцији.

Саветник за структурне послове и развојну помоћ Игор Бајић најпре је представио Канцеларију за европске послове, основану при Извршном већу АП Војводине, која организује едукативне семинаре на територији Војводине ради приближавања евроатланских и европских интеграција њиховим стандардима и навикама. Било је речи о томе шта грађане Србије очекује на том путу, као и о томе шта се догађа већ сада. Циљ јесте могућност коришћења фондова ЕУ, упућивање грађанства и локалне самоуправе у процес европских интеграција у складу с могућностима у којима се Србија налази. Како је Андрија Алексић истакао у изјави за „Панчевац", акценат овог семинара јесте на економском делу, будући да Војводина има искуства посебно у прекограничној сарадњи и могућностима коришћења фондова ЕУ. На том путу Војводина представља кључну карику у Србији, што доказују бројни резултати о којима је било речи на овом сусрету. Презентација програма о могућностима коришћења фондова, сарадњи и свим користима које тај пут пружа веома је важна, јер Србија има стратешки циљ, а to је приближавање ЕУ. Овом приликом Алексић је говорио о програму прекограничне сарадње, а Ненад Ђуретић о фондовима АП Војводине.

Овај семинар био је намењен панчевачким функционерима, запосленима у локалној самоуправи, привредницима, председницима актива директора основних и средњих школа, социјалним и здравственим радницима, као и запосленима у јавним комуналним предузећима.

Најновије Вести