• 29.
  • сеп
  • 2008.

Италијани подржавају српске кластере

Нови Сад, 29. септембар – У организацији Канцеларије за европске послове, одржана је Завршна конференција партнерства српских кластера и италијанских индустирјских удружења. Скуп је отворио др Бојан Пајтић, председник Извршног већа АП Војводине. Програм је проистекао из билатералне сарадње италијанског Министарства економског развоја – Одељење за политике развоја и кохезије (ДПС) и Министарства економије и регионалног развоја (МЕРР). Пројекат ГИФИП (Интегрисано управљање ланцима производних предузећа) омогућио је развој конкурентности српских предузећа удружених у секторске кластере.

Председник др Пајтић нагласио је важност сарадње са италијанским привредницима, који су током две године обучавали наше привреднике како треба да се организују, примењују европске стандарде, и како да њихова производња буде компатибилна са привредом у Италији и другим земљама западне Европе. Према речима др Пајтића, Војводина је регија која има најбржи и најинтензивнији економски развој, али и регија која предњачи у регионалној сарадњи.


- Желимо да наставимо праксу која омогућава повезивање наших привредника са привредницима из Италије, која је један од наших најважнијих спољнотрговинских партнера, која подразумева размену не само роба и услуга, него и ствара предуслове за инвестрање у нашој земљи - казао је др Пајтић.

Он је подсетио да је пореска политика у Србији веома повољна за стране улагаче, у поређењу са другим земљам у региону, да имамо бројну квалификовану радну снагу. Председник Војвођанске владе истакао је и да наша земља све више улаже у инфраструктуру и ствара стандарде који одговарају потребама страних инвеститора. Због тога је Војводина најинтересантније инвестиционо подручје у овом делу Европе, о чему сведоче бројни страни инвеститори који су дошли овде и остали, рекао је др Пајтић.

Зорица Марић, начелница Оделења за политику кластера из Министардства за економију и регионални развој, говорила је о значају примене кластера. Кластери претпостављају организовани напор да се од постојеће групе предузећа направи нова, динамична, конкурентска, јака грана која може да направи производе веће додатне вредности и која може да конкурише на домаћем и на страном тржишту. Начелница Марић је истакла да је циљ, којем наша привреда треба да тежи, производња која има већу додатну вредност и додала да је подстицај развоја кластера, обухватањем свих који могу да помогну конкурентност неке гране, начин на који се јача иновативност и смањују препреке за повећање продуктивности неког сектора. Зорица Марић је истакла и важност сарадње јавног и приватног сектора у развоју кластера, не само кроз почетне мале пројекте, већ и оне где су потребна знатно већа улагања.

Представници италијанских регија изразили су очекивања да ће успешна сарадња бити настављена и убудуће. На to је посебно указао директор Пројекта ГИФИП Уго Поли, који је најавио нови велики пројекат под називом «Успостаљање кластера на подунавском и јадранском подручју» који би требало да обједини партнере из Италије, Совеније, Хрватске, Мађарске, Цене Горе и Србије. Према његовим речима, пројекат има за циљ да побољша процес економске интеграције између ланаца производних предузећа који делују у најзначајнијим индустријским секторима у овом делу Европе. Италијански партнери истичу да су за сарадњу посебно погодни пољопривредно прехранбена индустрија, агротуризам, сектор прераде дрвета и производње намештаја, мереталопрерађивачки сектор, гајење и производња цвећа.

Најава догађаја

Најновије Вести