• 30.
  • сеп
  • 2008.

Завршен пројекат сарадње са Италијом Инепс

У организацији Канцеларије за европске послове одржана је завршна конференција ИнеПС пројекта, који је био реализован између Италије и Србије, а тицао се сарадње у области локалног развоја. Током трогодишњег периода, реализоване су бројне активности с циљем јачања институција и преношења европских стандарда, с посебним освртом на привлачење инвестиција и јачање економских односа. - Током трајања пројекта, реализовали смо бројне пројекте на територији наше покрајине, у чијој имплементацији је учествовало Извршно веће. Овом приликом поменуо бих следеће:

  1. Локални развој и валоризација културног наслеђа, вредности 56.000 евра, који је реализован у сарадњи са Универзитетом и Музејем из Палерма, позориштем Вила Фрати, а са наше стране и Матицом Српском, Општином Бач и Универзитетом у Новом Саду. У оквиру овог пројекта, радило се на обнови манастира у Бачу и грчкокатоличке цркве на Сицилији.
  2. Развој индустријских кластера, пројекат вредан 98.000 евра, као партнери су се појавили регија Фриули Венеција Ђулија и италијанска Федерација индустријских кластера, а са наше стране и Универзитет у Новом Саду. Циљ пројекта био је јачање домаћих кластера и повезивање са италијанским партнерима.
  3. Пројекат подршке предузетницима, са буџетом преко 100.000 евра, у оквиру којег ће бити финансирано и привредно представништво Регије Молизе у Новом Саду. Италијански партнери су Привредна комора Молизе и главни град регије Кампобасо, а са наше и град Нови Сад.
  4. Развој туризма у јужнобачком округу, пројекат вредан 158.000 евра, италијански партнер су територијални пактови Сангро Авентино, Пуља, Малтезе, Корлеонезе, Сарнезе, а са наше стране и град Нови Сад и општине јужнобачког округа.
  5. Заштита животне средине, вредност пројекта 38.000 евра, италијански партнер Центар за заштиту животне средине «Негри Суд» из Сангро Авентина, а пројекат се базирао на истраживачком раду и испитивању индикатора заштите животне средине.
  6. Пројекат подршке бриге о старијима, који се базирао на развоју социјалне и здравствене заштите. Вредност пројекта је 39.000 евра, а реализован је у сарадњи са Територијалним пактом Сангро Авентино.
  7. Израда студије за јачање пољопривредних капацитета и креирање технолошког парка, вредности више од 40.000 евра. Са италијанске стране је партнер Регија Умбрија.
  8. Пројекат руралног развоја, вредан преко 20.000 евра, у оквиру којег су усавршене пројектне идеје општина из Војводине. Италијански партнери су биле институције из Фераре и Равене, рекао је Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Синиша Лазић је истакао значај билатералне сарадње са Италијом, и указао да су ови пројекти учврстили наше партнерске односе и да никога не треба да чуди да је управо Италија један од најјачих трговачких партнера наше земље. Гости из Италије, Винћенцо Донато, представник министарства економског развоја Републике Италије и Ана Замбрано, представница Амбасаде Италије, истакли су значај јачања партнерских односа са институцијама из Републике Србије, посебно Аутономне Покрајине Војводине. Уз радост због јучерашњег потписивања уговора између Фиата и Заставе, наглашене су жеље да се билатерална сарадња, као и нови европски пројекти додатно развију у наредном периоду.

Најава догађаја

Најновије Вести