• 06.
  • мар
  • 2009.

Регије кључне за бржи излазак из кризе

Самит европских регија и градова се ових дана уз учешће преко 600 представника, одржава у Прагу. На позив Комитета региона из Брисела, Канцеларија за европске послове заједно са Покрајинским секретаријатом за енергетику и минералне сировине, учествује на овом скупу. - Главна тема је креирање мера за ефикасно суочавање са економским турбуленцијама које су захватиле цео свет. У том великом таласу нестабилности практично преко ноћи нестају велике компаније док на хиљаде људи остаје без посла. to наравно представља и значајан изазов за сваку земљу. Зато је и наш задатак да се упознамо са мерама које спроводе земље у окружењу, које спроводи Унија, да не измишљамо стално топлу воду већ да без срама ископирамо најбољу праксу онога што можемо да спроведемо, да активношћу отворимо неке нове развојне шансе и да фокусирамо своје капацитете и средства како би одржали економски систем, угрожену монетарну стабилност, очување радних места и заштиту социјално најугроженијих, рекао је Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове.

У известају Комитета Региона посебно је наглашено да регије и локални нивои постају кључне карике за реализацију Лисабонске стратегије која се односи на раст, запосленост, иновације и конкурентност.. - Наравно, нико не искључује национални ниво али оно што је и код нас, чини ми се веома потребно, је нов дух сарадње и партнерства свих нивоа државе јер једино тако на ефикасан начин можемо креирати кохерентну и спроводљиву економску политику. Ако говоримо о европским фондовима тренд показује да постојање регија у великој мери олакшава коришћење средстава. Са колегама из Копенхагена, Барселоне и Салзбурга разговарао сам о њиховим искуствима по питању спровођења европске политике и коришћења фондова и потпуно је јасно да се ми налазимо на раскрсници. Можемо кренути путем Холандије где се 80% операционих програма за коришћење фондова креира или имплементира на нивоу регија, у Шведској је цифра 89%, у Шпанији 93%, Италији 81%, Белгији 90%, Немачкој 94%,Аустрији 90%, или можемо кренути и путем наших пријатеља из Бугарске, Румуније, Естоније, Летоније и Литваније где нема ниједног програма са регионалног већ се све спроводи на националном нивоу. Наравно, избор је на нама, истакао је Новиков.

Током учешћа на скупу у Прагу, посебан значај је дат и иницијативи ПС за енергетику и минералне сировине, на челу са господином Стриковићем, да се кроз европска партнерства, креирају нови пројекти у области коришћења нових и обновљивих извора енергије, као и да се за to нађу партнери широм ЕУ. У разговорима са представницима покрајинске администрације, амбасадор Републике Србије у Чешкој, упутио је јасну подршку новим развојним иницијативама и препоручио учешће покрајине на промотивним скуповима који ће се одржати у априлу и на јесен у Чешкој.

Најава догађаја

Најновије Вести