• 08.
  • дец
  • 2009.

КЕП у Бриселу на конференцији о будућности Европе

На основу позива колега из Брисела из организације “Friends of Europe”, Фондације Конрад Аденауер и ОЕЦД-а, Покрајина Војводина преко своје Канцеларије за европске послове учествује на конференцији посвећеној будућности југоисточног дела Европе и шансама и перспективама земаља из ове регије за чланство у Европској унији. Оно што је битно је да је готово неподељено мишљење да без земаља које су сада на путу ка Европској унији, сама Европа неће бити комплетирана, како у економском тако и у безбедносном и сваком другом погледу.

- Битно је да се одржи тај европски моментум који је ево код нас добио и нови стимуланс укидањем виза као и одмрзавањем трговинског дела Прелазног споразума о придруживању, али је такође битно и да Европа остави отворена врата, као и да настави са подршком јачању институција, примени европских стандарда и модернизацији економских ресурса. Један од циљева скупа је и јачање веза са институцијама Европске уније и упознавање са конкретним активностима и корацима неопходним за јачање европског пута. А на том путу, када је реч о нама и Република Србија и Покрајина Војводина на основу својих надлежности имају своје конкретне обавезе и задужења. Добра вест је свакако да, када је реч о нашој Покрајини, да је Војводина већ остварила солидну сарадњу са кључним европским институцијама као сто су Комитет региона, Европски парламент, Институт европских регија и сл. Такође, чланови смо институција у Бриселу али и Лондону, Паризу, Салзбургу и другим европским престоницама и на тај начин смо на својеврстан начин већ отишли корак даље и рекао бих и повукли целу земљу напред.

Оно што је такође битно је да је процес регионалне сарадње означен као ослонац и темељ европске перспективе, и по том питању ситуација је јасна, наша покрајина је у претходном периоду уложила знатан напор и већ сада имамо партнерске односе са бројним регијама од Италије и Аустрије до Шведске, Немачке и Мађарске и зато не треба ни да чуди да само ове године и само по питању једног европског фонда за прекограничну сарадњу имамо преко 250 пројеката јер не желимо да чекамо и не желимо да пропадне ни један динар ни један евро који на конкретан начин може помоћи живот наших суграђана, економски раст и перспективе за ново запошљавање, рекао је Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове.

Такође, на скупу је било речи и о новим претприступним фондовима посебно у области образовања, иновација и руралног развоја. Свака од ових области је суштински важна и Војводина већ колико данас креће са припремама како би и у овим областима привукли европска средства како од стране приватних инвеститора, тако и са нивоа Европске уније из претприступних фондова.

Најава догађаја

Најновије Вести