• 05.
  • мај
  • 2018.

Друга теренска посета у склопу Специјалистичког програма ''Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове''

  • Суботица

У суботу, 5. маја 2018. године, у склопу IV циклуса Специјалистичког програма ''Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове'', одржана је друга теренска посета.
Полазници програма су посетили суботички Геронтолошки центар, тачније, у просторијама геронтолошког клуба ''Кертварош'', добродошлицу им је пожелео директор Геронтолошког центра др Ненад Иванишевић. Чланови пројектног тима Установе су врло детаљно презентовали своја искуства у припреми и реализацији бројних пројеката финансираних из фондова Европске уније, а које је Геронтолошки центар успешно спровео у претходним годинама. У питању су били пројекти у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија и Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска - Србија.
Након одличног пријема и презентације, полазници су посетили чувену обновљену Синагогу у Суботици. Обнова Синагоге почела је 2012. године. Град Суботица, покрајинска и републичка влада финансирали су спољашње делове фасаде, док је уређење унутрашњости финансирала Влада Мађарске са 1.6 милиона евра.
Суботичка синагога је иначе друга по величини у Европи. Планирано је да обновљена Синагога буде место културних догађаја. Посећиваће је туристи и Јеврејска општина ће организовати сусрете поводом празника и молитви, а имаће сталну изложбену поставку. Њоме ће управљати град, Јеврејска општина и Национални савет Мађара.

Најновије Вести