• 17.
  • апр
  • 2018.

Разговори о новој перспективи Заједничке пољопривредне политике током састанка партнера „Европска мрежа за економску кохезију и солидарност у руралним областима“ у Истри, Хрватска

Фонд „Европски пословИ“ АП Војводине је био један од 13 партнерких организација које су учествовале на другом међународном састанку партнера који је одржан у Мотовуну, у Хрватској, у периоду од 11. до 13. априла 2018. године. 

Догађај је окупио 35 међународних учесника из Словеније, Србије, Чешке Републике, Пољске, Шпаније, Бугарске, Летоније, Грчке, Црне Горе, Италије, Мађарске и Румуније док је ЛАГ „Централна Истра“ био домаћин догађаја. Током тродневног програма, партнери су се бавили различитим темама које су одговарале главној теми догађаја – „Заједничка пољопривредна политика из нове перспективе“.

Као део пројектних активности о изналажењу начина борбе против еуроскептицизма, партнери су покушали да путем дебате оснаже своје европске вредности. Поделили су се у тимове како би представили раличито виђење о тези о положају локалних производа на слободном тржишту ЕУ. Расправа је одржана у Школи угоститељства и туризма Антон Штифанић у Поречу, а придружили су се и студенти и професори. to је била добра прилика за ЛАГ „Централна Истра“ да представи своје пројекте усмерене на повећање потрошње свежих домаћих производа у васпитно-образовним установама. Презентација и расправа завршени су заједничким ручком који су припремили ученици школе од производа домаћих произвођача. Партнери су такође поделили своја искуства о саветима и локалним акционим групама у руралним срединама у својим земљама захваљујући презентацијама представника Хрватске мреже за рурални развој и ОДРАЗ - Одрживи развој заједнице.

Хрватска национална контакт тачка за програм „Европа за грађане и грађанке“ се такођер придружио како би дао преглед досадашнијх реализованих активности и резултата за програмски период 2014-2020.

Партнери су имали прилику доживе Истру кроз туру по Мотовуну - познатом по јединственом положају, лепим погледима и богатом историјом, упознавањем истарске културе кроз један од највреднијих достигнућа истарске средњовековне слике - фреска под називом "Плес мртвих" у Бераму и пробају неке од најпознатијих истарских укуса. 

За све информације о догађају и другим пројектним активностима пројекта ENSURE посетите нашу страницу на Фејсбуку ENSUREFB страница

Најава догађаја

Најновије Вести