• 03.
  • јул
  • 2013.

„Прекогранична сарадња и цивилно друштво” као део Мисије „Четири мотора Европе” у оквиру Стратегије Европске уније за Дунавски регион

  • Нови Сад

У заједничкој организацији Министарства покрајине Баден-Виртемберг, Евро-института у Келу и Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, уз подршку Фонда „Европски послови“ АП Војводине, 2. и 3. јула 2013. године, у Скупштини АП Војводине и на Универзитету у Новом Саду, одржан је семинар под називом “Прекогранична сарадња и цивилно друштво” као део Мисије „Четири мотора Европе" у оквиру Стратегије Европске уније за Дунавски регион. „Четири мотора Европе” је велики међурегионални пројекат који постоји од 1988. године. Ово удружење регија чине четири индустријски веома развијена европска региона: немачки Баден-Виртемберг, шпанска Каталонија, италијанска Ломбардија и француски регион Рон-Алп. Регије сарађују у циљу повећања економског раста кроз ту сарадњу и сарадњу са другим регијама, као и путем организације заједничких политичко-економских мисија.


Циљ семинара “Прекогранична сарадња и цивилно друштво” био је обезбеђивање платформе за размену знања различитих актера из Подунавског региона, Каталоније (Шпанија), Рона-Алпи (Француска), Ломбардије (Италија) и Баден-Виртемберга (Немачка) и „Четири мотора Европе”. Дводневна радионица се састојала од три панела: (1) искуства „Четири мотора Европе” у прекограничној сарадњи, (2) улога локалне самоуправе и цивилног друштва у прекограничној сарадњи у Дунавском региону, и (3) улога цивилног друштва у имплементацији Стратегије ЕУ за Дунавски регион. Скуп су отворили Предраг Новиков, директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине и шеф Канцеларије Војводине у Бриселу, и Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, док је Јоша Фрај, председник Евро-института, говорио и изазовима у успостављању и развијању прекограничне сарадње. Након представљања практичних искустава и различитих пројектних примера, учесници су имали прилику да размене идеје о даљим развојним приступима. У току три интерактивне радионице, независни експерти су пружили увид у могућности финансирања путем фондова ЕУ, развој добрих пројеката и специфичности управљања пројектима прекограничне сарадње. Семинару су присуствовали представници локалних самоуправа, регионалних развојних агенција, јавних предузећа, невладиних организација и Универзитета у Новом Саду.

Најава догађаја

Најновије Вести