• 10.
  • јан
  • 2018.

Наставак сарадње са словачком регијом Прешов

У Канцеларији АП Војводине у Бриселу, дана 10.01.2018. године, одржан је састанак директорке представништва регије Прешов у Бриселу, Наталије Тарасовове са шефом Канцеларије АПВ у Бриселу, Срђаном Мачкићем. Сарадња две регије у Бриселу, започета у претходном периоду, продубљена је током припреме конзорцијума за Европску недељу регија и градова 2016. године, док је на овом састанку исказана спремност да и у наредном периоду две регије блиско сарађују.

На састанку је разговарано о сличностима две регије, могућим правцима будуће сарадње као и конкретним заједничким пројектима. Посебно је представљен успешан пример АП Војводине у промоцији и остваривању права националних мањина, с  посебним освртом на  Словаке који живе у Војводини. Конкретна сарадња у наредном периоду, могла би се остварити првенствено на пољу културе. У том смислу, директорка представништва регије Прешов предложила је да се у АП Војводини организује изложба фотографија словачког региона Прешов са јединственим природним наслеђем које је уврштено и на UNESCO листу. Та изложба је већ одржана  - ван граница Словачке.

Исказано је посебно интересовање словачке стране и за пројекте OPENS 2019 - Нови Сад Омладинска престоница Европе, односно Нови Сад 2021 - Нови Сад Европска престоница културе. Као позитиван пример истакнут је и град из суседне словачке регије, Кошице, који је захваљујћи сличним пројектима значајно унапредио културну понуду, садржај и инфраструктуру, како региона тако и читаве земље.

Такође, током разговора размењена су и искуства које већ има регија Прешов у оквиру покрета “Covenant of Mayors for Climate and Environment”, као највећој светској урбаној иницијативи везаној за климатске промене и заштиту животне средине, као и могућности укључивања и АП Војводине у активности ове иницијативе.

Најава догађаја

Најновије Вести