• 26.
  • феб
  • 2015.

Посета стручног тима Савета Европе у области културне политике и представника Министарства културе

Званичници Савета Европе у области културне политике и Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, заједно са покрајинским секретаром за културу и јавно информисање Славишом Грујићем и директором Фонда “Европски послови” АП Војводине Синишом Лазићем одржали су данас радни састанак посвећен ревизији “документа културне политике” Србије и Војводине. Циљ овог програма Савета Европе је подршка редефинисању смерница културног развоја, на основу методологије рада која је већ примењена у многим земљама Европе.
Стручни тим који ради на документу за Србију, чине водећи експерти у области културне политике Катрин Меркел из Савета Европе и водећи европски експерти у области културне политике Филип Керн из Француске, Кимо Улаке из Финске и Ларс Сиберг из Данске. Представници Министарства културе и информисања били су Асја Драча Мунтеан, помоћница министра, те Ивана Зечевић, Габријела Маслеша и Мирослава Турковић из сектора за међународну сарадњу.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, у уводном делу сусрета, информисао је чланове делегације о томе каква је културна политика Војводине, изазовима на том путу, као и о буџету са којим Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање располаже. Грујић је истакао да је култура веома важна област друштвеног развоја која отвара врата бројним другим областима, а да би to било тако, морају се створити предуслови. Културна политика покрајинског секретаријата, управо због свих наведених специфичности, јесте политика децентрализације културе, односно, могућност да се манифестације, представе и уопште културна збивања одржавају ван великих градова и центара, како би се приближили свим нашим грађанима. Према мишљењу покрајинског секретара за културу, са друге стране, мора се поштовати баланс када су у питању неговање културе, језика, писама и информисања националних заједница у Војводини, како би свака од њих могла да оствари Уставом загарантована права у овој области. Веома је важна сарадња и на међурегионалном нивоу, тако да секретаријат има добру сарадњу са Истром у Хрватској, са Мађарском, Румунијом, Аустријом, Италијом и са многим другим земљама. Преко Министарства за културу и информисање учествујемо у пројекту “Креативна Европа”, с тим што је у Београду “ДЕСК”, као основна јединица, а у Војводини је to “Антена” као део овог пројекта који се реализује преко Фонда “Европски послови” АП Војводине.

Захваљујући на данашњој посети и прилици за разговор са представницима културних институција у АПВ, Катрин Меркел је истакла да је Војводина веома интересантна регија са којом су током посете имали прилику да се непосредно упознају и обаве сусрете са овдашњим челницима институција културе. Задатак експерата Савета Европе у области културе јесте модернизација институција и подизање нивоа креативне културе, а експерти Савета Европе оцењују културну политику дајући свеобухватну анализу и савете, како у државама чланицама, тако и у онима који су кандидати за чланство у ЕУ. Зато је, према речима Катрин Меркел, за посету институцијама културе важно да се упознају са начином рада, програмима, плановима, организацијом рада, као и са проблемима са којима се сусрећу. На основу тога, ради се анализа стања на основу које могу да саветују и помогну у изради документа “културне политике” Србије и Војводине.

Најава догађаја

Најновије Вести