• 27.
  • апр
  • 2018.

Конференција „Културно наслеђе - додата вредност за регионе“

  • Нови Сад

У оквиру обележавања Европске године културног наслеђа, у Скупштини АП Војводине је, дана 27. априла 2018. године, одржана друга међународна експертска конференција „Културно наслеђе - додата вредност за регионе“, у организацији Института региона Европе (ИРЕ), а у сарадњи са Фондом „Европски послови“ АП Војводине, Скупштином АП Војводине, Покрајинском владом, Централно-европском иницијативом и другима.

Конференција је имала за циљ представљање најбољих пракси очувања културног наслеђа у различитим регионима Европе, као и размену искустава и знања, а намењена регионалним и локалним политичарима, члановима невладиног сектора, медијима и културним посленицима земаља овог региона.

Скуп су отворили проф. др Франц Шаусбергер, председавајући ИРЕ, члан Комитета региона и посебни саветник Европске комисије, Иштван Пастор, председник Скупштине АПВ, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Пол Анри Пресе, шеф информација, комуникација и штампе у Делагацији ЕУ у Републици Србији, Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума при Амбасади Аустрије у Београду, и Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

На панелу под називом „Регионално културно наслеђе - европска визија за просперитет“, Мина Радмиловић Пјевац, представница Антене Култура Деска Креативна Европа Србија, и Димитрије Тадић, шеф Деска Креативна Европа Србија, представили су програм Европске уније намењен области културе и аудиовизуелних уметности – Креативна Европа.

На панелу посвећеном примерима најбоље праксе у заштити културног наслеђа и начинима њеног финансирања, стручњаци из целе Европе, укључујући и из наше земље, представили су своја искуства. 

Најава догађаја

Најновије Вести