• 03.
  • дец
  • 2015.

Србија приступила потпрограму Медији Креативне Европе

Република Србија је, у оквиру програма Креативна Европа, приступила потпрограму Медији, чиме су отворене могућности за убрзан развој целокупног домаћег аудиовизуелног и мултимедијалног сектора, али и успешније позиционирање организација и појединаца из Србије на међународној сцени.

Србија је на тај начин, уз раније приступање потпрограму Култура, као прва земља ван Европске уније, заокружила своје учешће у програму Креативна Европа и остварила приступ фонду у укупном износу од 1,46 милијарди евра.

Фонд потпрограма Медији располаже са више од 800 милиона евра и намењен је пружању подршке филмској и телевизијској продукцији, ширењу мреже биоскопа, квалитету филмских фестивала, развоју видео игара и професионалном усавршавању појединаца.

Учешће у потпрограму Медији утицаће и на развој нових професија, пораст запошљавања у области културе и јачање комуникације с новим публикама.

Потпрограм Медији један је од најзначајнијих европских фондова, који подржавају продукцију, дистрибуцију и промоцију играних и документарних филмова, телевизијских драма и нових медија.

Циљ потпрограма Медији је развијање заједничког европског тржишта и подстицање конкурентности европске културе на светском тржишту. Као део овог потпрограма, ствараоци из Србије ће своја дела моћи да пласирају широм света.

Успостављањем веза између сектора продукције и дистрибуције, програм Креативна Европа омогућава приступ новим тржиштима разменом, повећањем видљивости дела и побољшањем њихове циркулације.

Према подацима Деска програма Креативна Европа за Србију, велики број организација и појединаца из европских земаља заинтересован је за учешће Србије у потпрограму Медији.

С обзиром на позитивна искуства конкурисања у потпрограму Култура, очекује се да учешће Србије у потпрограму Медији домаћим ствараоцима обезбеди значајна финансијска средства и приступ новим тржиштима и публикама.

Извор: Министарство културе и информисања

Најава догађаја

Најновије Вести