• 12.
  • јан
  • 2016.

Инфо дан поводом одржавања Европских дана развоја 2016, у Бриселу, 15-16. јун 2016.

У Комитету региона у Бриселу, 12. јануара 2016. године, одржан је Инфо дан, први састанак поводом одржавања Европских дана развоја 2016, под слоганом „Одрживи циљеви развоја у акцији: наш свет, наше достојанство, наша будуц́ност“, у Бриселу, 15-16. јуна 2016. године.

Европски дани развоја (ЕДР) је водец́и форум у Европи за међународни развој и сарадњу, организован као инкубатор нових идеја са заједничким циљем да се смањи сиромаштво, створе одрживи услови развоја у свету у коме свако има шансу за пристојан живот. У организацији Европске комисије, сваке године се деле идеје и искуства на начин који инспирише нова партнерства и иновативна решења за горуц́е светске изазов.

Током протекле деценије, ЕДР је служио као глас међународне развојне заједнице. to је место где су позвани сви заинтересовани да деле своје ставове, граде заједничко разумевање и план за будуц́ност развојне сарадње. Форум се заснива на основном уверењу да је сарадња представља камен темељац праведнијег света, да олакша повезивање и инспирише жељу да се заједно ради у духу истинског партнерства.

ЕДР је у 2015. години окупио 5000 учесника и 1200 организација из 140 земаља. За своју десету годишњицу, ЕДР 2016. ц́е се фокусирати на Агенду одрживог развоја 2030, што га чини једним од првих великих догађаја посвец́ених овом документу. Овогодишња манифестација ће се одржати под слоганом „Одрживи циљеви развоја у акцији: наш свет, наше достојанство, наша будуц́ност“, којим се стварају услови за давање шансе за искорењивање сиромаштва и успостављање система за одржив, инклузиван и просперитетан пут развоја.

Током 2016. године дефинисане су пет области у оквиру којих постоје подтеме, на основу којих ће се организовати панели, радионице, дебате:

ОБЛАСТ: ЉУДИ 
Подобласти: Неједнакости; Полови; Концепт „без заостајања“

ОБЛАСТ: ПЛАНЕТА 
Подобласти: Климатске промене; Циркуларна економија/одржива потрошња и производња; Ланац: вода-енергија-храна

ОБЛАСТ: ПРОСПЕРИТЕТ
Подобласти: Свеобухватни, одрживи и отпорни градови; Наука, технологија и иновације; Трговина, раст и одрживи развој

ОБЛАСТ: МИР
Подобласти: Рад са нестабилним земљама: Миграције и избеглице; Инклузивна и мирољубива друштва

ОБЛАСТ: ПАРТНЕРСТВО
Подобласти: Средства имплементације; Одговорност – заједничка одговорност; Укључивање приватног сектора.

Током данашњег експланаторног састанкаКатерина Ђулијано, ЕДР програм менаџер је истакла да је планирана организација 120 сесија, различитог формата. Флоренс Барел,программенаџер ЕРД је појаснила да је предвиђено организовање четири формата догађаја, зависно од циља који се жели постићи, и to: 1. Аудиторијумске дебате-панели са високим гостима; 2. Лаб дебате; 3. Циљање дебате „бомбардовање идејама“;  4. Представљање пројеката.

Појашњења различитих концепата:

1. Панел дискусије са гостима од високог значаја: Високи званичници, представници цивилног сектора, дужина трајања панела је 90 минута, са до 5 говорника и модератором, који игра важну улогу и одржава размену дискусије између публике и говорника. Један говорник ће бити изабран од стране пријављених младих лидера. Критеријум за евалуацију поднетих пријава: садржај 40%, инклузивност 30%, комуникација 15 %, интерактивност 15%.

2. Лаб дебате / представљање пројеката: максимално 4 говорника и модератор, трајање до 75 минута, капацитет сала је до 70 учесника, са циљем представљања мерљивих, видљивих резултата на иновативан начин. Критеријум за евалуацију поднетих пријава: садржај 40% / 50%, инклузивност 30%, комуникација 10%, интерактивност 20% / 10%.

3. Сесије „бомбардовање идејама“: Планиране су дискусије у малим групама, тражење решења за изазове који су дефинисани темама развојног дана, записивање нових идеја, максимално трајање до 75 минута, учешће до 40 људи, нема модератора, „подстрекачи“ модерирају учешће публике. Критеријум за евалуацију поднетих пријава: садржај 35%, интерактивност 35%, комуникација 20% и инклузивност 10%.

Клер Вил, координаторка за младе ЕРД је истакла да је циљ да млади људи буду укључени у унапређење концепта развоја, њихово активирање на штандовима, који укључује поставку изложби, организацију игара и перформанси, на начин прихватљив младим људима. Програм младих лидера предвиђа одабир 16 младих говорника, старости од 21 до 26 година, који ће узети учешће на развојном дану. Одабир ће се извршити на основу следећих карактеристика: лидерство, резултати рада, познавање теме, говорничке способности.

Емануел Виатур, координатор ЕРД села је појаснио концепт који има за циљ да служи као место за умрежавање, размену искуства и представљање нових решења и иновативних пројеката. Редовни штандови су величине 9 м2 и 15 м2, и кластер штанд од 36 м2, са додатним могућностима за промоцију и опрему. Пријаве ће се оцењивати на следећи начин: 40% за садржај (представљање пројеката, програма или резултата са јасним резултатима, промовисање локалних иницијатива и прича са терена), 20% за интерактивност (садржај треба да буде креативно иновативан) и 20% за комуникацију (нови начини комуницирања са корисницима).

Валери де Оливеира, менаџер комуникација је представила део који се односи на промоцију и комуникацију, те нагласила да су за учеснике доступни ЕРД 2016 званични лого, видео материјали, фотографије, подкаст, банери, на интернет сајту: www еудевдаyс.еу. Медијско партнерство се очекује са 12 медијских кућа, попут првог канала државне телевизије Белгије, РТЛ Белгија, а штампаним и електронским медијима на располагању је прес соба, студио са опремом као и медија центар.

Финансијски аспекти учешћа: Организатори Лаб дебата сносе трошкове кофинансирања у износу од 1400 евра, а великих аудиторијумских дебата у износу од 2800 евра. Штандови се кофинансирају са 1400, 2000 и 4000 евра за штанд од 9 м2, 15 м2, односно 36 м2. 

Рокови:
01. фебруар: Отворене пријаве за младе лидере
12. фебруар: Крајњи рок за достављање предлога за организацију штандова и сесија
18. март. Рок за пријаве младих лидера
21. март: Објављивање резултата избора одабраних пријава 
04. април: Одабир програма за смањење емисије угљен-диоксида
25- 29. април: Други припремни састанак са представницима Европске комисије
Крај априла: Одабир говорника из редова младих лидера 
15- 16. јун: Европски дани развоја (ЕРД)

Регистрација учесника почиње 17. марта 2016. године и врши се путем интернета на: eudays.eu

Најновије Вести