• 20.
  • јан
  • 2016.

Пројекат „DR SHARE“ представљен на конференцији у Бриселу

 

Дана 20. јануара 2016. године одржана је отварајућа конференција у Бриселу у Генералном директорату за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту (ДГ ЕЦХО) поводом почетка реализације 25 одобрених пројеката које је Европска комисија одобрила за финансирање у оквиру конкурса у области превенције и спремности за реаговање у ванредним ситуацијама. 

На конференцији је представљен пројекат под називом „Смањење катастрофа, стандардизована анализа опасности и процена ризика“ (енг. "Дисастер Редуцтион, Стандардизед Хазард Аналyсис анд Риск Евалуатион - ДР СХАРЕ“) који је настао као резултат сарадње више институција из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Партнери на пројекту са српске стране су Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, док из Хрватске на пројекту учествују Вуковарско-сријемска жупанија, Агенција за развој Вуковарско-сријемске жупаније ХРАСТ д.о.о. и Државна управа за заштиту и спашавање, а из Босне и Херцеговине Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства жупаније Посавске.

Циљ пројекта је унапређење управљања ризицима у циљу смањења последица, интензитета и учесталости природних катастрофа и великих непогода, као и заштита становништва, животне средине и имовине кроз размену примера добре праксе, усклађивање методологија у три државе и креирање нових информатичких решења која могу помоћи у управљању ризицима у пограничном региону између Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине. Предвиђено трајање пројекта је 18 месеци, док укупна вредност пројекта износи 281.222 евра.

Конференцију је отворио г. Ханс Дас, шеф јединице у оквиру Генералног директората за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту, а потом су пројектни менаџери представили своје пројекте присутнима. Пројекат „Смањење катастрофа, стандардизована анализа опасности и процена ризика“ представио је г. Крунослав Српак, менаџер пројекта, из Агенције за развој Вуковарско-сријемске жупаније ХРАСТ д.о.о. Конференцији су присуствовале чланице пројектног тима Кристина Чернок испред Агенције за развој Вуковарско-сријемске жупаније ХРАСТ д.о.о, Тамара Глишић испред Фонда „Европски послови“ АП Војводине и Маријана Винцетић испред Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства жупаније Посавске из Босне и Херцеговине.

Најава догађаја

Најновије Вести