• 05.
  • феб
  • 2016.

Друга група просветних радника из Сомбора на обуци за припрему европских пројеката

  • Сомбор

Могућности које нуде европски фондови у области образовања су бројне, а у последње време влада велика заинтересованост образовно-васпитних установа у Војводини за додатни вид финансирања рада школа кроз пројектно финансирање. Запослени у Средњој економској школи из Сомбора препознали су европске пројекте као могућност да подигну квалитет рада своје школе и једна су од малобројних школа које су у сарадњи са партнерским организацијама успешне у привлачењу средстава из ЕУ фондова, нарочито у оквиру програма прекограничне сарадње.

У циљу укључивања што већег броја наставника и наставница у осмишљавање и спровођење европских пројеката, запослени у Средњој економској школи Сомбор имали су прилике да прођу тродневну обуку под називом „Могућности финансирања путем ЕУ фондова“ коју су одржале представнице Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, Чарна Зељковић и Тамара Глишић.

Обука је одржана у просторијама школе у периоду од 3. до 5. фебруара 2016. године за 24 полазника, а током обуке радило се на развијању ставова и вештина просветних радника како би били у могућности да преузму активну улогу у самосталном развоју пројеката. Полазници су током обуке имали прилике да се ближе упознају са новинама у европским програмима са фокусом на образовању, као и са могућностима које нуде прекогранични програми отворени за учешће институција из Града Сомбора. Посебно је било речи о карактеристикама Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија и Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Хрватска-Србија. Такође, полазницима су представљене могућности у оквиру Еразмус+ програма који обухвата и еТwиннинг портал који је посебно креиран за умрежавање установа предуниверзитетског образовања у циљу унапређивања употребе информационо-комуникационих технологија у настави. Поред поменутих програма представљен је и Програм Европа за грађане и грађанке који отвара могућност сарадње са организацијама цивилног друштва и органима локалне самоуправе.

Као резултат тродневне обуке разрађене су четири пројектне идеје које се могу пласирати на неке од конкурса Европске уније који ће бити отворени у наредном периоду.

Најава догађаја

Најновије Вести