• 27.
  • апр
  • 2016.

Просветни радници из Сомбора на обуци за припрему европских пројеката

  • Сомбор

Представнице Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводне, Чарна Зељковић и Тијана Крстић Маравић, одржале су тродневну обуку под називом „Могућности финансирања путем ЕУ фондова“ за запослене у образовним установама са подручја града Сомбора. 

Обука је одржана у просторијама Основне школе „22. октобар" у Бачком Моноштору, у периоду од 25. до 27. априла 2016. године за 22 полазника из 4 основне школе са подручја града Сомбор. Полазници су током обуке имали прилике да се ближе упознају са могућностима које нуде европски програми са фокусом на област образовања. Представљени су Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија и Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Хрватска-Србија који су актуелни за институције са подручја Западно-бачког округа са својим специфичностима и правилима функционисања, а који се финансирају из Инструмента за претприступну помоћ, посебног инструмента Европске уније који користе државе које се налазе у процесу приступања Европској унији. Такође, полазницима су представљене и могућности конкурисања за бесповратна средства у оквиру програма Европске уније као што су Еразмус+, ЕУ програм који покрива област образовања, оспособљавања, младих и спорта и програм Европа за грађане и грађанке који је отворен за конкурисање организација цивилног друштва и јединица локалне самоуправе.

На практичном делу обуке, полазници су се опробали у осмишлјавању основних елемената пројекта, кроз анализе приступа логичког оквира. Као резултат тродневне обуке разрађено је пет пројектних идеја које се могу пласирати на неке од конкурса Европске уније који ће бити отворени у наредном периоду.

Најава догађаја

Најновије Вести