• 12.
  • мај
  • 2016.

Манифестација „Европско село” одржана у Зрењанину

  • Зрењанин

Пети пут, поводом Дана Европе, у Зрењанину је 12. маја 2016. године одржана манифестација „Европско село“. 

Ученици 26 основних школа, заједно са њиховим гостима представили су традицију и обичаје држава чланица Европске уније. Поред овог јединственог ЕУ сајма, организован је и ЕУ квиз, осмишљен као такмичење у познавању Европске уније за ученике шестих разреда.

Манифестацију су подржали Делегација Европске уније у Републици Србији, ЕУ инфо кутак Нови Сад, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, као и амбасаде неких држава чланица ЕУ.

За победнике такмичења, Делегација ЕУ у Србији је припремила награде, док је Фонд „Европски послови’’ АП Војводине такође обезбедио награде за све школе учеснице, као и школе чији ученици освоје прва три места.  

„Европско село" отворио је заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић. Испред Фонд „Европски послови’’ АП Војводине обратио се Дражен Ловрић који је истакао активности Фонда у области едукације и ширења европских вредности.

Овај пројекат је 2012. године покренула Основна школа „Младост" из Томашевца, након чега су јој се врло брзо придружуле и друге школе, препознајући његов значај, едукативни и креативни потенцијал.

Идеја за организовање манифестације проистекла је из жеље да се промовишу различитости народа и држава које чине модерну Европу, али и из чињенице да велики број младих људи и деце није путовало у земље ЕУ, те нису имали могућности да их на тај начин ближе упознају. Основни циљ манифестације „Европско село" је афирмисање европских вредности, добре воље, мира и едуковање о Европској унији и њеним чланицама.

Најава догађаја

Најновије Вести