• 13.
  • мај
  • 2016.

Конференција „Однос грађана према Европској унији"

  • Суботица

У организацији Института Републикон из Мађарске и Друштва за регионалне науке из Суботице, у Суботици је 13. маја 2016. године у Друштву за регионалне науке одржана одржана конференција "Односи Европског грађанства према Европској унији", која је имала за циљ смањивање евроскептицизма уз учешће политичких партија, невладиног сектора и грађана.

Међу изглагачима на конференцији био је Андрија Алексић из Фонда „Европски послови“ АП Војводине, који је говорио на тему „Пут Србије ка Европи“. Према резултатима последњег истраживања Канцеларије за европске интеграције Владе Србије из децембра прошле године, 48 одсто грађана даје подршку прикључењу Србије ЕУ, 26 одсто  грађана је против, док су остали одговорили да немају став по том питању.
„Ми се налазимо у парадоксалној ситуацији, јер са једне стране половина грађана подржава европске интеграције, фондови ЕУ се све више отварају, а са друге стране имамо антиевропске снаге у парламенту. Мислим да је на пад расположења грађана према европским интеграцијама последњих година утицало једно засићење овом темом, јер је  стратешки пут на ком се Србија креће дуг 16 пуних година. Зато мислим да су овакве конференције важне да би грађани сами дошли до закључка какве би  политичке, финансијске и привредне бенефите остварила Србија уласком у ЕУ“, рекао је  Андрија Алексић из Фонда „Европски послови“ АП Војводине.
 
Према речима координаторке пројекта Института Републикон из Мађарске, Елзе Морчањи, иако су значајна финансијска средстава која долазе из ЕУ, за различите области, грађани нису довољно свесни које су и колике могућности које пружа чланство у ЕУ, а евроскептицизам је у порасту и у Мађарској, као и у целој Европи.
„Организовањем конференција и трибина покушавамо у Мађарској и суседним земљама да укажемо на успехе које је Европска унија до сада постигла, да приближимо начин функционисања и могућности које пружа. Желимо да на такав начин утичемо на смањивање евроскептицизма, који је и у Мађарској присутан“, истакла је Морчањи.
 
Учесници конференције били су представници политичких партија, невладиних организација, као и млади јер је утврђено да би најважнију улогу у процесу ширења демократских идеја требало да има цивилни сектор, кроз утицај на омладинску политику.
 
Конференција је део пројекта „Тоталитаризам у претприступној држави“ Института Републикон из Мађарске, чији реализацију финансијски  подржава Европска унија у оквиру програма Европа за грађане и грађанке. У оквиру пројекта, Институт Републикон са партнерима организује трибине и радионице на којима приказује успехе које је Европска Унија постигла до сада, као и бенефите које пружа државама чланицама.

Најава догађаја

Најновије Вести