• 19.
  • мај
  • 2016.

Европски региони у сарадњи са Европском комисијом до Јединственог дигиталног тржишта и промовисања пуне примене концепта е-управе

Потпредседник Европске комисије за Јединствено дигитално тржиште Андрус Ансип састао се 19. маја 2016. у седишту Европске комисије са делегацијом коју је предводила председница Скупштине Европских региона (АЕР) др Ханде Езсан Бозатли (Регија Истамбул, Турска), у пратњи Матју Морија, генералног секретара АЕР, Магнуса Бернтсона, потпредседника АЕР (Регија Готланд, Шведска) и Митра Васиљевића, (АП Војводина,  Србија). Циљ састанка је био да се дефинишу могућности за сарадњу европских региона у промовисању и имплементацији Јединственог дигиталног тржишта (ЈДТ). 

Андрус Ансип је изразио спремност да се заједнички ради на промоцији ЈДТ и посебно концепта е-управе, која у својој пуној примени може да допринесе расту БДП држава чланица са 415 милијарди евра. Истакао је да Стратегија ЈДТ доприноси транспарентности, ефкасности и инклузивности европске привреде, те да је најбољи пример Естонија, која више од десет година промовише и користи предности електронске управе, уз констатацију ,да је било потребно шест година да се у земљи са 1,3 милиона становника, дође до нивоа од једног милиона паметних личних карти, уз истовремено остављање 1,3 милиона дигиталних потписа недељно. У Естонији је на последњим парламентарним изборима 32% становника гласало електронски. Ансип сматра да држава мора да поседује све податке и да их сви органи морају размењивати, те да је грађанин само једном у обавези да достави исти, као и  у случају промене података. Остало је обавеза органа, који морају бити ефикасни и брзи у свом раду. Потпредедник Европске комијије је истакао да се у Шведској, Финској и Естонији издаје електронски рецепт у 100% случајева, али да је за подизање лека у другој држави чланици потребна штампана верзија, што ће променити пуна имплементација концепта ЈДТ. Истакао је да је потребно решити више питања у његовом креирају, између осталог и питање ауторских права, након чега се очекује добитак европске економије који ће се мерити стотинама милијарди евра. 
 
Учесници састанка су истакли своју заинтересованост да се наведена политика укључи у приоритете рада АЕР, који већ ради на промовисању пројеката у оквиру концепта е-здравља, с тим да регионални ниво власти може брзо да операционализује дефинисане циљеве коришћењем близине која постоји у комуникацији са грађанима. Потпредседник је поновио да ће креирање поменутог тржишта захтевати додатну енергију и време, а потребно је разумети цео процес, пошто постоје и гласови који се томе противе. Да би се спречио одлазак најбољих професионалаца и компанија којима не одговара фрагментирано тржиште, пре свега у Сједињене Америчке Државе, које имају јединствено дигитално тршите, потребно је уложити додатне напоре у имплементацији европске стратегије. Као позитиван пример у наведеном смеру је истакнуто потпуно укидање роминга у Европској унији од 15.06.2017. године.

Најава догађаја

Најновије Вести