• 19.
  • мај
  • 2016.

Европска комесарка за регионалну политику Корина Крету спремна да посети успешне пројекте прекограничне сарадње Румунија-Србија

Током данашњег састанка Европске комесарке за регионалну политику Корине Крету са делегацијом коју је предводила др Ханде Езсан Бозатли, председница Скупштине европских региона (АЕР) (Регија Истамбул, Турска), у пратњи Матју Мори, генералног секретара АЕР, Магнуса Бернтсон, потпредседника АЕР (Регија Готланд, Шведска), Илсе Пендерсен Штандман, (Доња Аустрија, Република Аустрија),  Синоди Венеме (Регија Флеволанд, Холандија) и Митра Васиљевића (АП Војводина, Србија), разговарано је о приоритетима европских регија у креирању будуће кохезионе политике. 

У том смислу је представљена политичка иницијатива развијенијих европских регија да се након 2020. настави са финансирањем развијених регија путем кохезионе политике (предлог који координира Доња Аустрије). Иницијативом се не тражи измена кохезионе политике у смислу приоритета, те се не очекује да се било коме одузимају планирана средства, уз констатацију да кохезија мора бити политика Европске уније намењена свима.
 
Иницијативу за значајно поједностављивање административних процедура у коришћењу кохезионих средстава предлажу холандске регије које координира регија Флеволанд. Представница Флеволанда је истакла да постоје значајни проблеми у финансирању у смислу компликоване административне процедуре и ревизије средстава из кохезионог фонда и у том смислу многи потенцијални апликанти из Холандије одустају од аплицирања услед превише бирократизоване процедуре. Током јесени се очекују конкретни предлози за поједностављивање структурних фондова и процедура у оквиру кохезионе политике, који ће бити достављени тиму комесарке Крету.
 
Представник Војводине је истакао да даљи рад на оснаживању административних капацитета за коришћење кохезионе политике треба на време да буде успостављен, узимајући у озбир да се током следећег финансијског периода очекује улазак Србије у ЕУ. Комесарка је обавештена о високом степену искоришћености фондова прекограничне сарадње на територји АПВ, успеху у  имплементацији макрорегионалних стратегија, као и о потреби крајњих корисника за финансирањем пројеката веће вредности, што се очекује од кохезионе политике. Комесарка је изразила жељу да посети пројекте финансиране из програма прекограничне сарадње између Румуније и Србије, који је оценила као успешан. Војводина је подржала даље поједностављивање кохезионе политике, али и уравнотежен приступ финансирању регионалних потреба у Европи, са посебним акцентом да се заједничким радом обезбеди сигурност јер је примећено да приватне инвестиције које долазе у регије које су испод просека развијености ЕУ, након уложених средстава из кохезионих фондова, не утичу значајно на промену степена редистрибуције новостворене вредности, што даље доводи до миграције и пражњења одређених регија, а отуд и миграторни притисак на развијеније регије и потенцијално стварање безбедносних проблема.
 
Комесарка је поновила да је свесна компликација које постоје у имплементацији кохезионе политике, да су њен циљ видљиви резултати, те да процедура не сме да нас одвуче од крајњег циља. „Морамо бити флексибилни, како у начину рада, тако и у приоритетима и избегличка криза ће бити финансирана и средствима кохезионе политике, као и сви други изазови са којима се Европа буде суочавала у наредном периоду“, додала је комесарка Крету. Истакла је да у наредном периоду очекује даљу сарадњу са регионалним партнерима, те да се односи дефинишу на равноправној основи. Нагласила је да постоји јасна сарадња са Комитетом региона и АЕР и да је важно имати добро управљање средствима кохезионе политике, која треба видно да утиче на добробит живота становника Европе.

Најава догађаја

Најновије Вести