• 29.
  • јун
  • 2016.

Представљање Европске агенде током словачког председавања Саветом ЕУ у другој половини 2016. године

У организацији Фондације Ханс Зајдел и Центра за европске студије Вилфрид, Мартенс у представништву Баварске у Бриселу, дана 29.06.2016. године, одржано је представљање приоритета словачког  председавања Саветом ЕУ у другој половини 2016. године. 
Као приоритети истакнути су добра припрема самита лидера 27 држава чланица у Братислави, који ће се односити на област економије, повећање инвестиција и потрошње, повезивање тржишта капитала, начин финансирања реалне економије. Током председавања рад ће бити настављен и на завршетку банкарске и енергетске уније, рад на Јединственом дигиталном тржишту, да би ЕУ сустигла најразвијенија светска тржишта, заштити и модернизацији система спољних граница. Очекује се рад на решавању питања политике азила, уз предлоге да се материја нормира  „у пакету“, уз ревизију постојећих решења из Даблина, са циљем бољег разликовања економских од стварних азиланата. Петер Јаворчик, шеф Сталне мисије Републике Словачке при ЕУ је додао и да процес проширења треба да добије више пажње него до сада, са циљем да се код земаља кандидата створи „позитиван моментум“, да би се постигао жељени резултат.
На догађају су говорили Барбара Шретер, директорица представништва Баварске при ЕУ; Урсула Менле, председница Фондације Ханс Зајдел; Микулаш Џуринда, председник Центра за европске студије Вилфрид, Мартенс и бивши словачки премијер (1998-2006); амбасадор Петер Јаворчик, шеф Сталне мисије Републике Словачке при ЕУ; Јиржи Бусек, председавајући комитета Европког парламента за индустрију, истраживање и енергију, бивши председник Европског парламента (2009-2012) и премијер Пољске (1997-2001); Едуард Кукан, председавајући делегације Европског парламента за односе између ЕУ и Србије и бивши словачки министар спољних послова (1994-1998); Иван Штефанец, члан комитета Европског парламента за унутрашње тржиште и заштиту потрошача. Дебатом је модерирао амбасадор Карел Кованда, бивши заменик генералног директора Европске комисије за спољне односе.
Већина угледних гостију који су излагали током скупа сложили се да су сви свесни великих проблема са којима се ЕУ суочава у овом тренутку, али да очекују да ће Европа бити јача након свега. Одлуку о Брегзиту сматрају неозбиљном и непромишљеном, али да се само заједничким политикама на ЕУ нивоу може доћи до решења бројних криза на старом континенту. Новостворена ситуација је прилика за фундаменталне промене које Европа треба, уз нову визију и структурне реформе економија држава чланица, социјалног система и система безбедности. Једино  конкретним решењем проблема, може се решити нарастајући проблем популистичких политичара који је све видљивији у Европи.

Најава догађаја

Најновије Вести