• 27.
  • мар
  • 2018.

Војводина на Интерег форуму у Бриселу

Представници АП Војводине у Бриселу учествовали су 22. марта 2018. на четвртом форуму међурегионалне сарадње у оквиру програма Интерег Европа.

Интерег Европа је један од највећих програма у оквиру Европског фонда за регионални развој, и намењен је структуралном развоју Европске уније. Мада субјекти из Републике Србије, односно АП Војводине још увек не могу да аплицирају за средства, јер се ради о фондовима резервисаним искључиво за државе чланице, овом приликом разговарано је са високим званичницима Интерега о већем укључивању Војводине у будућности. Закључено је да је заједнички циљ проналажење модалитета потенцијалне сарадње у претприступном периоду, пратећи опредељење Европске уније исказано у Стратегији о проширењу ЕУ која је објављена средином фебруара.

Заинтересовани субјекти из Војводине могу стицати знања и искуства кроз платформу Интерега ("Policy learning platform"), те учествовати у пројектима и тиме унапређивати капацитете како би што спремније дочекали отварање ових развојих фондова и за Републику Србију. Такође, покрајинске институције, локалне самоуправе и други субјекти могу посредством сајта www.interegeurope.eu пронаћи преко стотину примера развојних пројеката који су имплементирани, а који могу послужити као примери добре праксе у реализацији потреба локалних самоуправа у АП Војводини.

Најава догађаја

Најновије Вести