• 21.
  • окт
  • 2022.

Представљање Извештаја Европске комисије о напретку Републике Србије за 2022. годину

  • Нови Сад

Делегација Европске уније у Србији и Фонд Европски послови АП Војводине, заједно са ЕУ инфо поинтом у Новом Саду, организовали су представљање Извештаја Европске комисије о напретку Републике Србије за 2022. годину у Скупштини Града Новог Сада. Представљању Извештаја присуствовали су представници медија, академске заједнице, покрајинске институције и организације цивилног друштва.
Циљ представљања јесте да се релевантни актери и познаваоци прилика у Новом Саду и АП Војводини окупе и да им се пружи могућност да постављају питања и учествују у дискусији о овогодишњем Извештају ЕК о Србији.

Директор Симурдић навео је да смо пре годину дана представљали Извештај у сенци пандемијских прилика и да је тада пандемија одредила темпо и динамику реформских процеса, док је овогодишњи Извештај у сенци нових геополитичких околности.  Симурдић је истакао да се, иако Извештај указује и на мањкавости и слабе стране на реформском путу, акценат мора ставити на добре резулате остварене у појединим областима у циљу афирмисања позитивних напора Републике Србије.

„Свако представљање Извештаја је прилика за обе стране, и Београд и Европску унију, да се присетимо шта су наше обавезе и задаци ка циљу који смо сами себи поставили, а то је пуноправно чланство у Европској унији. Да бисмо до поменутог циља стигли морамо да разумемо суштину процеса. Управо због тога је битно што смо данас у Новом Саду, односно што о Извештају говоримо на локалном нивоу, уважавајући и разумејући да суштина процеса лежи у имплемантацији више од две трећине законодавства на средњем и локалном нивоу власти. Локал јесте тај који је најближи грађанима, он је носилац трафсормативног процеса који процес Европских интеграција носи“ – истакао је Симурдић.

Кључне налазе Извештаја представио је господин Дирк Лоренц, шеф политичког сектора Делегације Европске уније у Републици Србији. Нагласио је да су дијалог и дисусија о Извештају корисни за процес проширења ЕУ, с тим да Европска унија сада још јасније указује на значај заједништва, да Европска унија и Западни Балкан, посебно Србија, буду раме уз раме. „Извештај даје једну праведну, избалансирану и транспаренту оцену у великом броју различитих области у којима Србија треба да достигне оне стандарде и норме које важе у Европској унији, како би, кад постане чланица могла подједнако да функционише на јединственом тржишту где ће се људи, роба и капитали несметано кретати“ – нагласио је Лоренц.
На представљању Извештаја Европске комисије о напретку Републике Србије за 2022. годину, присуствовала је и заменица председнице Скупштине Града Новог Сада, Кристина Караић.
Најважније закључке извештаја можете прочитати на сајту Делегација ЕУ у Србији, а комплетан извештај можете наћи на ЛИНКУ.

 

Најава догађаја

Најновије Вести