• 07.
  • окт
  • 2022.

Одржана манифестација „Европско село” у Зрењанину

  • Зрењанин

Манифестација „Европско село” одржана је данас на Тргу слободе у Зрењанину. Јединствена манифестација у Србији, покренута 2012. године од стране ОШ „Младост” из Томашевца, у периоду пре пандемије, организована је у оквиру прославе Дана победе и Дана Европе, а ове године, девето издање манифестације део је програма и бројних активности којима најмлађи Зрењанинци обележавају „Дечју недељу”.
Уз присуство великог броја учесника, посетилаца и гостију, основние школе са територије града Зрењанина представиле су земље, чланице Европске уније, промовишући различитост њихових народа и култура, уз боље упознавање тих земаља и њихових специфичности. Манифестацију је отворио Патрик Шмелцер, саветник за медије и односе с јавношћу при Делегацији ЕУ у Србији.
Поводом манифестације Зрењанин су данас посетили и дипломатски представници земаља чланица ЕУ - Његова екселенција амбасадор Кипра Деметриос Теофилакту, конзул амбасаде Белгије Томас Мас и саветник у амбасади Бугарске Ивајло Кашканов, као и представница Министарства за ЕУ интеграције Републике Србије Ивана Ђурић, начелница Сектора за комуникације и обуке, Радивој Парошки, заменик Покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Александар Симурдић, директор Фонда "Европски послови" АП Војводине.
Директор Фонда „Европски послови” АП Војводине, Александар Симурдић, рекао је да му је задовољство што је Фонд, по шести пут заредом, у прилици да буде партнер Граду Зрењанину у промовисању европске агенде. 
„Немерљива је улога локалних самоуправа у афирмацији и имплементацији свих стандарда који за циљ имају поспешивање квалитета живота грађана, од образовања преко животне средине, науке, културе, до свих оних сегмената и стандарда које видимо широм европског континента. Самим тим је ова манифестација прилика да деца кроз сарадњу, дружење, разговор, дођу до неких одговора на свакодневне изазове и проблеме, с којима се суочавају и њихови вршњаци широм Европе. Кроз боље упознавање и надам се, неке сусрете који ће се десити, бићемо у прилици да будемо ближи једни другима. Зрењанин јесте пример правог суживота и оног оквира у ком не живимо једни поред других, него једни са другима, у једној истински мултинационалној и мултиконфесионалној средини“ – истакао је Симурдић.
Манифестација „Европско село”, која је посебно популарна међу младима, настала је са идејом о промовисању европских вредности и културе и проистекла је из потребе да најмлађи грађани боље упознају земље Европске уније. Ово је само један од многих догађаја који показују потенцијал сарадње наше државе са Европском унијом, као и важност европских вредности и културе за грађане Србије.
 

Најава догађаја

Најновије Вести