• 24.
  • мај
  • 2017.

Наставак сарадње са Доњом Аустријом у Бриселу

У представништву Доње Аустрије у Бриселу, одржан је сусрет директорице Илсе Пендерс-Штадлман са представницима АП Војводине 24. маја 2017. године. Досадашњи односи између представништава две регије у Бриселу су били базирани на институционалној сарадњи у области европских политика, посебно кроз Европски комитет регија. Шеф канцеларије АПВ у Бриселу Срђан Мачкић изразио је интерес наше покрајине за даљу институционалну сарадњу како би администрација  АП Војводине још више допринела европским интеграцијама Републике Србије, посебно на нивоу регионалних политика. 

АП Војводина и Доња Аустрија нису до сада формализовали сарадњу кроз потписивање међурегионалних споразума, што свакако не спречава да две регије интензивирају сарадњу у различитим областима. Сходно томе, током састанка је разговарано о сарадњи у различитим ЕУ пројектима, те ће у наредном периоду бити дефинисано на којим пројектима две регије могу наступити заједно.

Доња Аустрија претходних година бележи завидан економски раст, као резултат економске стратегије коју је ова регија донела пре пар година. Такође, ова стратегија је препозната широм Европе и награђена од стране различитих европских институција. Разговарано је о детаљима стратегије, као и о преношењу знања и искустава у циљу побољшања економског стања у АПВ на чему ће две администрације радити у наредном периоду. Поред тога, домаћин састанка је представила и новоформирани Европски институт који ће радити у оквиру Дунавског универзитета у Кремсу.

Илсе Пендерс-Штадлман је упутила позив представницима АП Војводине на један од најзначајнијих догађаја ове године у Доњој Аустрији, Економски форум Вахау, који се одржава 10. и 11. јуна 2017, а на којем ће делегацију Србије предводити Ивица Дачић, председник Владе у техничком мандату и министар спољних послова. 

Најновије Вести