• 26.
  • мај
  • 2022.

Одржан пети тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта Мос-Крос2

У оквиру пројекта Мос-Крос2, 26-27.05.2022.године, одржан је пети дводневни тренинг за здравствене раднике у Бањи Јунаковић. Током пројекта биће одржано укупно 6 тренинга, на којима ће здравствени радници проширити своја знања о комарцима као векторима заразних болести. 

Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника – из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине – по 10 из сваке институције, као и чланови пројектних тимова.

Током првог дана полазници су научили више о узорковању инвазивних врста, надзору над вирусом западног Нила, као и индентификацији комараца као вектора болести које преносе.

У оквиру другог дана, полазници су научили више о инвазивним врстама, с акцентом на едес инвазивне врсте комараца, учили су о њиховом размножавању, леглима, као и процесу постављања позицијских овитрап замки за комарце. Полазницима је посебно био интересантан практични део и вежбе у групама током којих су радили на идентификацији инвазивних врста комараца.
 

Најава догађаја

Најновије Вести