• 20.
  • апр
  • 2022.

Одржана стручна конференција "Млади и наслеђе"

  • Нови Сад

У Скупштини АП Војводине у Новом Саду, 20. априла 2022. године, одржана је стручна конференција  у оквиру пројекта „Млади и наслеђе – традиција и будућност у региону прекограничне сарадње“ коју је организово Фонд „Европски послови“ АП Војводине. Пројекат вредности 130.156,14 ЕРУ-а суфинансиран је од стране Европске уније у оквиру Интерег –ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска- Србија.


У претходних годину дана млади из Мађарске и Србије на радионицама, предавањима и студијским путовањима у Војводини и Мађарској упознали су културно наслеђе овог региона, научили су како да га промовишу и очувају за наредне генерације.


"Овај програм намењен је младима и пружа им могућност да заједнички праве програме и манифестације. До сада је било осам програма у Србији и Мађарској, чији циљ је да се културна традиција пренесе на нове генерације", рекла је Ана Мађар, саветница за културу, спорт и омладину жупаније Чоград – Чанад.


Поред очувања, један од циљева пројекта је и да се укаже на то како одрживо управљање културним наслеђем може да помогне економски развој локалних заједница.


"Најважнији део пројекта је што су млади део тога. Они су у радионицама у еминентним институцијама културе упознали раскош културног наслеђа и значај бриге о њему", истакла је Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу и информисање.
"Заштита проучавање и промоција требало би да буду циљеви и потенцијали Србије и Мађарске који ће га учинити препознатљивим и допринети бољем позиционирању на културној мапи Европе и света", истакао је Александар Симурдић, директор Фонда "Европски послови" АПВ.


О значају културног наслеђа у тематском блоку „Европски аспекти“ говорили су  директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић и руководилац Огранка Француског института у Новом Саду Владимир Маринковић. На тему „Заштита културног наслеђа на територији АП Војводине“ говорила је  начелница Архитектонског сектора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Славица Вујовић, док је о теми „Заштита културног наслеђа на територији Жупаније Чонград Чанад, ЕУ регулативе“ говорио представник те жупаније Петер Фолберт. Директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић Пештерац представила је рад те институције културе, а посебно се осврнула на културно наслеђе, које се публици презентује кроз изложбе, едукативне програме и савремене технологије.
Носиоци ИПА пројекта "Млади и наслеђе- традиција и будућност у прекограничном подручју" су Покрајинска влада, Фонд Европски послови и Жупанија Чоград – Чанад.

 

Најава догађаја

Најновије Вести