• 19.
  • апр
  • 2022.

Одржан Инфо дан о програму Kреативна Европа и актуелним конкурсима намењеним професионалцима и организацијама у култури

  • Нови Сад

У новој згради РТВа, у уторак 19. априла 2022. године, Фонд „Европски послови“ АП Војводине и Деск Креативна Европа Србија  су уз подршку РТВа организовали инфо дан о програму Kреативна Европа и актуелним конкурсима, намењеним субјектима из културе.

У оквиру инфо дана било је речи о кључним новинама у оквиру новог циклуса програма Креативна Европа, као и актуелним конкурсима - европски пројекти сарадње и трећем позиву за подношење предлога пројеката оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија-БиХ 2014-2020, који су намењени професионалцима и организацијама у култури.

Презентација је била намењена представницима установа и организација у култури који планирају да конкуришу у овој или наредним годинама.


Ово је била прилика за све заинтересоване да искористе прилику да сазнају више о смерницама конкурсних позива који су тренутно расписани са фокусом на конкурс за европске пројекте сарадње, али и онима који ће бити расписивани током године. 

На инфо дану је наглашена важност коришћења екстерних извора финансирања тачније ЕУ фондова, који су институцијама и организацијама из Србије на располагању. 

Аплицирајући на конкурсе у оквиру програма Креативна Европа субјекти у култури узимају учешће у најзначајнијем програму Европске уније за културу чиме се обезбеђује интеграција наше културе у међународне развојне токове, подстиче мобилност уметника и културних стваралаца, промовише културна разноликост и интеркултурни дијалог, обезбеђује финансијска подршка за домаће субјекте у култури – како јавног, тако и цивилног сектора – и поспешује процес европских интеграција Републике Србије.


Догађај је уједно био и прилика да се разговара о потенцијалима пројектних идеја присутних установа и организација за остваривање европске сарадње у оквиру програма Креативна Европа.
 

Најава догађаја

Најновије Вести