• 20.
  • окт
  • 2021.

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ АМБАСАДЕ ФРАНЦУСКЕ ФОНДУ „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ

  • Нови Сад

Директор „Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић угостио је данас представнике Амбасаде Француске коју је предводио Франсоа Гзавије Кованди, аташе за сарадњу и Владимир Маринковић, руководилац огранка Француског института у Новом Саду. Данашњи сусрет представљао је прилику за разговор о темама од заједничког интереса у циљу јачања билатералних односа субјеката са територије АП Војводине и Француске.

Сарадња са јединицама локалних самоуправа препозната je као једна од области сарадње која у великој мери може допринети убрзању европских интеграционих процеса кроз размену примера добре праксе општина и градова са територије Војводине и регија у Француској. Фонду ће поменута сарадња представљати значајну подршку у спровођењу планираних циљева, а када је реч о поспешивању локалног и регионалног развоја АП Војводине.

С обзиром на значајну улогу Француског института у Новом Саду на пољу културних дешавања и промовисању српско-француског пријатељства, Фонд „Европски послови“ АП Војводине ће у наредном периоду, у сарадњи са Институтом, радити на јачању подршке културним субјектима, а у циљу  изградње нових путева сарадње француске и српске културне сцене.

Током састанка истакнута је важност јачања сарадње у области образовања и школства, у циљу лакшег привлачења средстава путем европских фондова и програма, и са тим у вези предложени су оквири за интензивирање сарадње академске заједнице кроз мрежно повезивање са водећим универзитетима и институтима из Француске и Србије, а који могу допринети повећању видљивости и препознатљивости Универзитета у европском простору.

Коначно, у светлу председавања Француске Саветом ЕУ у првој половини наредне године, уз чињеницу да ће Нови Сад 2022. године понети титулу Европске престонице културе, у плану су активности које ће допринети промоцији европске агенде у АП Војводини, а које ће заједно припремити  Фонд „Европски послови“ АПВ и Амбасада Француске у Београду.

 

Најава догађаја

Најновије Вести