• 02.
  • јун
  • 2017.

Одржана дводневна обука јединица цивилне заштите у оквиру пројекта „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области – ЕМБЕР“

  • Шид

У оквиру пројекта „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области – ЕМБЕР“ који је финансијски подржала Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, одржана је дводневна вежба за јединице цивилне заштите из Шида и Сремске Митровице,  јер су ове две општине биле изложене поплавама које су у мају 2014. године погодиле Србију и суседне земље.

Циљеви вежбе, која је одржана 1. и 2. јуна у Шиду, били су увежбавање вештина спасилаца, синхронизација рада више спасилачких тимова и едукација о безбедности на води, а одржали су је представници Горске службе спасавања Србије чији спасиоци у просеку  годишње имају преко 50 спасилачких интервенција у свим деловима наше земље.
У оквиру вежби припадници јединица цивилне заштите опште намене Општине Шид и Града Сремске Митровице учили су како да процене безбедност на месту несреће, процене стање повређених лица, као и да пруже прву помоћ. Такође, спасиоци Горске службе спасавања Србије представили су основну филозофију спасавања, као и хидролошке и друге појаве које су карактеристичне у ситуацијама када одређено насељено место задеси поплава. Током практичног дела вежбе увежбавале су се спасилачке вештине које су карактеристичне за деловање у поплавама попут извлачења особа из плитке воде и условљено спасавање, односно додавање плутајућег ужета жртвама у води. Значајан део вежбе односио се на пружање прве помоћи где су припадници цивилне заштите оспособљавани за контролу крварења, преглед повређене особе, реанимацију и збрињавање повреда коштано зглобног система. Приказане вежбе спасавања које су демонстриране у условима поплава могу спасити животе грађана у подручјима погођеним поплавама.
Пројекат ЕМБЕР је резултат сарадње институција из Војводине и Вуковарско-Сријемске жупаније. Као партнери на пројекту испред Аутономне покрајине Војводине јављају се Секретаријат Покрајинске владе, Фонд „Европски послови“ АП Војводине и Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Значај пројекта су препознале и општине Шид и Сремска Митровица које активно учествују у његовом спровођењу. Такође, као релевантни актери из струке у пројекту учествују покрајинска јавна предузећа, ЈВП „Воде Војводине“ и ЈП „Војводинашуме“, као и Црвени крст Војводине који су учесници у одбрани од поплава и збрињавању грађана у случају ванредних ситуација.

Најновије Вести