• 29.
  • нов
  • 2020.

Завршна конференција пројекта „PoWER"

  • Нови Сад

Завршна конференција пројекта „Луке као покретачки механизам предузетништва - PoWER“ под називом „Од лука до центара, од центара до мреже“ одржана је онлајн 26. и 27. новембра 2020. године, чиме је формално обележен завршетак  пројекта.

На догађају су представљени резултати постигнути у оквиру пројекта као и успостављена мрежа иновативних центара, а пажња је посвећена и расправи - у облику округлих столова међу кључним стручњацима у Јадранско-јонском региону – на тему као што је развој лука након избијања COVID19 и предности и изазови транзиционих путева које је идентификовао пројекат PoWER за развој лука у иновативне центре.

Првог дана завршне конференције PoWER, одржан је састанак затвореног типа за потписнике протокола који је започео поздравним говором Марка Падуле, координатора пројекта – из Националног истраживачког савета Института за грађевинску технологију из Италије – након чега је Франческа Пичени, такође из Националног истраживачког савета Института за грађевинску технологију из Италије, представила пројекат PoWER, његове циљеве и резултате. O специфичним резултатима пилот пројекта и очекиваним наставцима говорили су представници пилот лука PoWER – Бари, Брчко, Драч, Игуменица, Равена и Ријека: г-ђа Валентина Сантоликвидо – Национални истраживачки савет института за грађевинску технологију из Италије; г-ђа Аида Чељо – Центар за економски, технолошки и околински развој, Сарајево (Босна и Херцеговина); г-дин Фотис Стергиопоулос – Центар за истраживање и технологију (Грчка); г-ђа Савериа Тестон – Национална конфедерација занатлија и малих и средњих предузећа, Равена (Италија) и г-ђа Флорета Кертуша – Општина Драч (Албанија). Након тога, Роберто Малвеци – ИТЦ-ЦНР (Италија) – био је модератор радионице за потписнике протокола с циљем успостављања заједничких накнадних активности Мреже иновативних центара везаних за стратегију и проналажења будућих могућих тема које треба истражити путем методологије PoWER.

Други дан догађаја, отворио је проф. Антонио Окиуци, директор Националног истраживачког савета Института за грађевинску технологију из Италије. Г-ђа Адела Фрања, сарадница за пројекте АДРИОН, говорила је о будућим перспективама програма АДРИОН. Пројекат PoWER и његове циљеве представио је г-дин Марко Падула, координатор пројекта PoWER. Др Адриан Хакај – директор истраживања на Институту за сарадњу и развој (Албанија) – модерирао је округлим столом „Еволуција лука након избијања COVID19: Питања, изазови, нове могућности“ на ком су учествовали: г-дин Пиро Венгу, директор Лучке управе Драч (Албанија), г-дин Мирсад Чустовић, Лука Брчко (Босна и Херцеговина), г-дин Твртко Томљеновић, Лучка управа Ријека (Хрватска) и г-дин Сабатино Катани, Студијски центар Конфкомерцио из Пескаре (Италија). Др Фотис Стергиопоулос – Центар за истраживање и технологију (Грчка) – модерирао је другим округлим столом „Луке као логистичка, дигитална, одржива и економска средишта: Предности и изазови четири PoWER транзициона пута за развој АДРИОН лука“, на ком су учесници били: проф. Осман Метала, Универзитет у Драчу (Албанија), г-дин Енерс Човрк, Институт ИПСА Сарајево (Босна и Херцеговина), г-дин Твртко Томљеновић, Лучка управа Ријека (Хрватска), г-дин Андреа Барди, Институт за транспорт и логистику (Италија), и г-дин Францеско Мањаноли, Лучка управа Равена (Италија).

Успешној реализацији пројекта „PoWER“ – који се спроводи у оквиру Интерег V-б Јадранско-јонског програма 2014- 2020, а суфинансира се средсвтима Европске уније у износу  од 1.220.944,42 евра, са циљем давања подршке развоју лучких области у иновационе центре и креирања мреже иновативних центара који су посвећени заједничкој сарадњи и развоју – допринели су партнери из 6 држава: Албаније, Босне и Хереговине, Грчке, Италије, Србије и Хрватске.

За више информација о пројекту, молимо посетите:

http://www.powerports.eu
https://www.facebook.com/PoWERAdrion/
https://www.linkedin.com/company/power-ports-as-driving-wheels-of-entrepreneurial-realm/
https://twitter.com/PoWERAdrion
https://power.adrioninterreg.eu/

Најава догађаја

Најновије Вести